Palatul Elysée a transmis că Emmanuel Macron îl va primi miercuri pe Ilie Bolojan, urmând ca cei doi să participe la o reuniune informală prin videoconferință alături de alți lideri, a căror listă nu a fost făcută publică.
Potrivit unor surse citate de Reuters, la această a doua reuniune dedicată Ucrainei și securității europene au fost invitate mai multe state europene și Canada, care nu au fost prezente la summitul organizat luni la Paris. Două surse diplomatice au menționat că țările invitate includ Norvegia, Canada, Lituania, Estonia, Letonia, Cehia, Finlanda, Grecia, România, Suedia și Belgia, iar unele dintre acestea ar putea participa prin videoconferință.
Ministerul Afacerilor Externe al României a precizat că reuniunea de la Paris din ziua precedentă a fost inițiată de Emmanuel Macron într-un format cunoscut sub numele de Weimar Plus. De asemenea, MAE a transmis că România va lua parte la următoarele reuniuni referitoare la Ucraina.
Potrivit unor surse politice citate de Agerpres și News.ro, președintele interimar Ilie Bolojan va reprezenta România la această nouă reuniune de urgență privind situația Ucrainei. Pe agenda oficială a Palatului Cotroceni nu figurau întâlniri oficiale în momentul publicării informației. Aceasta va fi prima deplasare externă a lui Ilie Bolojan de la preluarea mandatului de președinte interimar.
Emmanuel Macron a reiterat marți faptul că Rusia reprezintă o amenințare existențială pentru Europa, referindu-se la acțiunile desfășurate de Moscova în diverse domenii. Liderul francez a făcut referire la manipularea informațiilor și a proceselor electorale, oferind ca exemplu România, conform publicației Le Monde, citată de News.ro.
Macron a menționat, de asemenea, activitățile Rusiei la frontiera cu Polonia, atacurile cibernetice asupra țărilor europene, incidentele din Marea Britanie, precum și amenințările explicite transmise prin doctrina sa nucleară.
Aceasta nu este prima ocazie în care președintele Franței susține că Rusia s-a implicat în alegerile din România. Pe 6 ianuarie, Macron a atras atenția asupra riscurilor legate de interferențele rusești în alegeri, mai ales în contextul viitoarelor scrutine importante din România și Republica Moldova.
„În urmă cu doar câteva săptămâni, România a trebuit să anuleze alegerile prezidenţiale din cauza interferenţelor şi a manipulării electorale atribuite în mod clar Rusiei. Cine şi-ar fi imaginat acest lucru în urmă cu doar 10 ani?”, a declarat președintele francez.
Summitul organizat luni la Paris a reunit lideri din Germania, Italia, Regatul Unit, Polonia, Spania, Olanda și Danemarca, la invitația lui Emmanuel Macron. De asemenea, au participat conducerea Uniunii Europene și secretarul general al NATO, pentru a analiza ultimele evoluții din Ucraina în contextul inițiativelor de pace lansate de noua administrație de la Washington.
Surse din Uniunea Europeană au indicat că unele state au fost nemulțumite de faptul că reuniunea nu a inclus toți liderii UE, ci a fost restrânsă la un grup select de țări. România nu s-a numărat printre statele invitate la acest summit de criză.
Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a infirmat, luni seară, informațiile vehiculate în spațiul public conform cărora România ar fi fost invitată la reuniunea de urgență de la Paris și nu ar fi dat curs invitației.