Ilie Bolojan laudă parteneriatul strategic cu SUA: “A fost și va rămâne un pilon al politicii externe a României”

România este un stat democratic. Întărirea democrațiilor este un obiectiv permanent și România nu face excepție, a subliniat Președintele interimar al României, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.
Filip Stan
18 feb. 2025, 12:57
Ilie Bolojan laudă parteneriatul strategic cu SUA: “A fost și va rămâne un pilon al politicii externe a României”

„Sunt onorat să mă adresez d-voastră în calitate de președinte interimar al României pentru a transmite câteva mesaje. Primul mesaj e de stabilitate. În condițiile unui an dificil, România are coaliție de guvernare.”, a afirmat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan, la Cotroceni.

El a subliniat că în condițiile unui an dificil din punct de vedere financiar-bugetar, România are o coaliție de guvernare ce asigură stabilitatea țării.

Citește și: Avertismentul lui Ilie Bolojan, în ziua negocierilor de la Riad: ”Pacea nu va fi una durabilă, dacă nu vor face ambele părți compromisuri”

„Gestionarea responsabilă a bugetului, menținerea unui nivel ridicat al investițiilor, care să genereze creștere economică și creșterea calității serviciilor publice, sunt condițiile pentru o bună guvernare”, a spus președintele interimar.

Bolojan a subliniat că menținerea unui nivel ridicat al investițiilor este una dintre condițiile pentru o bună guvernare. Un domeniu prioritar sunt investițiile în apărare.

„România împărtășește opinia că investițiile în apărare trebuie consolidate”

„Împărtășim cu SUA convingerea că investițiile în apărare trebuie consolidate, ceea ce România face deja, prin creșterea ponderii apărării în PIB”, a spus el.

Președintele interimar a subliniat că parteneriatul strategic cu SUA a fost și va rămâne un pilon al politicii externe a României.

„Legăturile noastre sunt profunde și împărtășim o comunitate de valori și de destin. Noi credem în această relație, care a progresat substanțial de-a lungul timpului, cum credem că se poate consolida și mai mult în substanța ei prin proiectele noastre comune, fie că e vorba despre domeniul securității, al securității energetice, al comerțului sau al investițiilor”, a completat Bolojan.

Președintele interimar a menționat includerea României în Programul Visa Waiver, care va avea un impact crucial asupra relațiilor noastre, inclusiv din perspectiva schimburilor culturale, științifice, a relațiilor dintre cetățeni.

Agresiunea Rusiei în Ucraina trebuie să înceteze

Ilie Bolojan a declarat că agresiunea Rusiei în Ucraina trebuie să înceteze, arătând că o încetare a focului, urmată cât mai curând de o pace justă și durabilă, reprezintă un obiectiv care trebuie urmat nu numai de părțile aflate în conflict, dar și de întreaga comunitate internațională.

„Peste câteva zile se împlinesc trei ani de la atacul Rusiei asupra Ucrainei, în sine doar o continuare a aceluia din 2014. Este timpul ca această agresiune să înceteze. O încetare a focului, urmată cât mai curând de o pace justă și durabilă, reprezintă un obiectiv care trebuie urmat nu numai de părțile aflate în conflict, dar și de întreaga comunitate internațională.”

„Negocierile începute sunt un prim pas, dar pacea nu va fi una durabilă dacă ea nu va reprezenta rezultatul unor compromisuri acceptabile pentru ambele părți în egală măsură și dacă actorii internaționali nu vor pune la dispoziție un pachet cuprinzător de garanții de securitate pentru Ucraina, pe termen scurt și lung’, a afirmat Ilie Bolojan.

Aranjamentele de securitate trebuie completate de un plan amplu de reconstrucție, care să permită nu numai refacerea rapidă a țării, dar și sustenabilitatea din punct de vedere economic a suveranității Ucrainei.

În asigurarea tuturor acestor elemente ale păcii, rolul Uniunii Europene, inclusiv al țărilor din vecinătatea Ucrainei, va fi esențial.

În fața agresivității Rusiei, calea integrării europene a devenit mai necesară ca oricând

Anul 2024 a adus progrese majore pe această cale, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova. Este important ca aceste progrese să continue. La fel, integrarea europeană a regiunii Balcanilor de Vest, care rămâne de interes strategic pentru România și pe care o vom susține prin acțiuni concrete de sprijin.

Sprijinul pentru Republica Moldova este pentru România o datorie. Republica Moldova va avea alegeri parlamentare în acest an, iar reziliența sa trebuie întărită. Nu putem permite ca Rusia să folosească în continuare instrumente de șantaj și constrângere, așa cum am văzut recent cu folosirea energiei. Soluția pentru securitatea energetică este o cât mai bună interconectare cu România și cu Uniunea Europeană, iar pentru asta lucrăm intens.

„Pentru noi, securitatea și stabilitatea în zonă sunt esențiale. Însă vecinătatea noastră nu ne oferă doar provocări, ci și oportunități, iar aici mă refer la conectivitate. Fie că vorbim despre transport, despre energie sau despre rețele digitale, există un potențial imens în regiunea noastră și pentru rolul României.”

De aceea, coordonarea și proiectele comune cu Republica Moldova și Ucraina sunt vitale, ca și implicarea noastră în viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei. Mă refer aici și la potențialul relațiilor noastre cu parteneri din regiunea Balcanilor de Vest, cu Turcia, precum și cu state din Caucaz și din Asia Centrală, lucrând pe coordonatele conectivității.

Citește și: Ilie Bolojan, declarații la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice. Anularea alegerilor prezidențiale a fost „o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice”

DailyBusiness
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
Spynews
Tzancă Uraganu, momente de tandrețe, în mașină, cu Laura Vass! Cum i-au surprins la ceas de seară, paparazzii Spynews.ro
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Mașina specială care va fi lansată în curând în România. Puțini au auzit de acest brand
Capital.ro
Anunț pentru cei cu cont la bancă. Decizie istorică, se dau banii înapoi. Taxe declarate nepermise
Playtech.ro
Cum se calculează pensia dacă ai contribuit în două țări diferite. Cât contează anii lucrați în străinătate
DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Adevarul
Guvernul n-a renunțat la ideea de a trimite un emisar special în SUA. Cine e favorit SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Jo susține că ar fi fost amenințată de Gheboasă: “Lasă că ne întâlnim noi…”. Motivul banal din care a început totul
Spynews
Horoscopul lunii aprilie, cu astrologul Remus Ionescu. Ce se întâmplă în viața fiecărei zodii
Evz.ro
Ziua păcălelilor. Cea mai tare farsă din timpurile moderne. Cum se distrează românii
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
A apucat doar să mai strige. Șeful Salvamont Predeal ar fi suferit un infarct după ce a fost atacat de urs chiar pe stradă
Cancan.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, prima apariție publică de la moartea afaceristului! Unde a apărut Mihaela Botezatu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ordin UE. Kit de supraviețuire pentru 3 zile. Românii trebuie să pună și bani numerar deoparte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
GALERIE FOTO 30 de ani de la catastrofa aviatică de la Balotești. Cum e păstrată memoria victimelor la locul accidentului
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Taxa ascunsă pe care o suportam toți. Tarifele vor exploda
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cifrele lui Nicușor spun lucruri trăsnite: ce facem, ne ducem după „fenta” cu Ponta?