Ilie Bolojan a participat luni la festivitățile prilejuite de aniversarea a 106 ani de la instaurarea administrației românești în Oradea. Înainte ca președintele interimar să își înceapă discursul, acesta i-a invitat pe cei prezenți să țină un moment de reculegere în memoria Papei Francisc. „Am venit în numele președintelui României să cintesc numele celor care au pus în 1918-1919 o cărămidă la fundația României. Istoria țării noastre este și o sumă de istorii mici. Pentru comunitatea de români din Oradea, efectele adunării de la Alba Iulia din 1 decembrie s-au simțit abia peste câteva luni, când în 20 aprilie 1919 într-o zi de Paști, așa cum este și astăzi, armata română a intrat în Oradea, stabilind pacea, protejându-i pe români și introducând ordinea într-o perioadă de haos. România este o sumă de comunități, și țara nu se schimbă doar din București, se schimbă din miile de sate, din orașele noastre și fiecare om care contribuie la aceste schimbări, la schimbarea din țară”, a spus președintele interimar Ilie Bolojan.
Înainte de a vă adresa câteva cuvinte, vă rog să păstrăm un moment de reculegere în memoria Papei Francisc, unul din marii prieteni ai României.
Preasfințiile Voastre,
Stimați invitați,
Dragi orădeni,
Sunt onorat să vă pot adresa câteva cuvinte în calitate de Președinte interimar al României, după cum știți, fiind prezent în diferite calități la această sărbătoare în fiecare an de peste 20 de ani, așa cum sunteți și mulți dintre dumneavoastră.
Am venit ca, în numele Președintelui României, să cinstesc memoria celor care au pus în 1918, 1919, o cărămidă la fundația României. Istoria țării noastre este și o sumă de istorii mici, și, pentru comunitatea română din Oradea, efectele Adunării de la Alba Iulia din 1 Decembrie s-au simțit abia peste câteva luni, când, în 20 aprilie 1919, într-o zi de Paști, așa cum este și astăzi, Armata Română a intrat în Oradea, stabilind pacea în aceste teritorii, protejându-i pe români și introducând ordinea într-o perioadă de haos pe care cei care știu istoria și-o aduc aminte din cărțile de istorie.
Și se cuvine să aducem cinstire Armatei Române, conduse la vremea respectivă, la intrarea în Oradea, de General Traian Moșoiu, al cărui bust este aici, în zona unităților militare, dar și în holul Primăriei, și toți cei care intră în fiecare dimineață în Primărie sunt salutați și știu care este răspunderea pe care o au.
E o chestiune de respect ca și în comunitatea noastră să avem borne ale demnității neamului nostru, și în Piața Unirii, ca și acum 100 de ani, sunt statuile celor doi episcopi, Episcopul ortodox Roman Ciorogariu, Episcopul greco-catolic Radu Demetriu, în jurul cărora s-a adunat comunitatea noastră, și, așa cum bine a spus Roman Ciorogariu, venirea Armatei Române în ziua de Paști a fost și un semn al Învierii neamului nostru pe aceste teritorii.
De asemenea, statuile lui Iuliu Maniu, Regele Ferdinand, Regina Maria și Ionel Brătianu vin să marcheze respectul acestui oraș, acestor comunități, pentru oamenii care au contribuit decisiv la ceea ce este România astăzi. Și se cuvine deci să ne aducem aminte cu fiecare prilej de meritele acestor oameni, de respectul pentru Armata noastră, și asta facem și astăzi.
Sunt aici în semn de respect pentru Oradea, pentru județul Bihor și pentru comunitățile din țara noastră. România este o sumă de comunități, și țara nu se schimbă doar din București, se schimbă din miile de sate, din orașele noastre, și fiecare om care contribuie la aceste schimbări, contribuie la schimbările din țara noastră, și cred că Președintele României trebuie să participe întotdeauna când sunt evenimente în comunitățile din România, în semn de respect pentru oamenii care locuiesc acolo și pentru contribuția lor la ceea ce este țara noastră astăzi.
Sunt aici și în semn de recunoștință – în afară de a-i mulțumi Bunului Dumnezeu pentru ceea ce ne-a dat – pentru oamenii cu care am colaborat, pentru oamenii care lucrează în județul Bihor, pentru că nimic nu se face de unul singur. În spatele fiecărui proiect, în spatele fiecărei lucrări, în spatele fiecărei companii sau al unui serviciu public bun, stau oameni care, prin ceea ce fac, dacă își fac treaba bine, aduc o contribuție la proiectul mare, și dacă Oradea și județul Bihor au progresat în acești ani, este pentru că acești oameni extraordinari și-au făcut datoria, din sectoarele publice până în sectorul privat, și era o chestiune de recunoștință din partea mea să vin să le mulțumesc.
La mulți ani, Oradea! La mulți ani, dragi orădeni! Dumnezeu să aibă în pază țara noastră și pe toții românii, oriunde s-ar afla!”, a încheiat Ilie Bolojan.