Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a relatat, miercuri seară, o discuţie avută cu un român din Italia, care i-a povestit că, deşi a votat în primul tur cu un candidat, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale va vota cu altul, ”pentru că a fost pus la colţ”. ”Există riscul să vedem nişte voturi, atât la alegerile parlamentare, cât şi în turul doi care să ne surprindă”, a afirmat Bolojan.
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a atras atenţia, miercuri seară, la Antena 3, că atacarea lui Călin Georgescu din toate părţile poate avea efect contrar.
Ilie Bolojan explică de ce vrea să reducă la jumătate ministerele.”Partidele politice trebuie să lase beligeranța între ele. Oamenii nu mai știau ce să facă. Aveau ședințe de partid dimineața între oameni din partide diferite și seara erau atacuri. Dacă vrei să te aliezi și să susții un candidat în turul 2 cred că o atitudine realista e necesară. Reducerea numărului de ministere e extrem de importantă. Cu 50% va merge extrem de bine. S-a ajuns să le trebuiască un parc de mașini. Nu e vorba de brusc, trebuie făcut și vor funcționa ministerele mai bine. Erau 2, 3 secretari de stat și acum sunt 6, 7. Agențiile de reglementare, telecomunicații, gaz, electricitate, problema e că nu direcțiile s-ar desființa, ci etajele superioare. Acolo partidele și-au plantat niște oameni. Fuziunea va însemna mai puține costuri de management. Dacă oamenii percep că concursurile pot fi aranjate nu de conducătorii politici, ci de directori care pot direcționa subiecte, tinerii care vor să se angajeze acolo nu vor căuta să știe anumite subiecte, ci pe anumiți directori”, a spus Ilie Bolojan la Antena 3.
Întrebat dacă va accepta să fie premier, Bolojan a spus că nu în orice condiții. „Dacă aceste chestiuni le votăm, eu nu am garanția că le vom face. Eu nu am de ce să stau în boardul PNL dacă ele nu se vor face. Trebuie să fim corecți. Pentru a putea face ceva într-un guvern de coaliție, indiferent cine e premier, trebuie să se asigure că există măsuri clare. A accepta un post, că ești premier sau ministru fără a avea garanția că poți implementa măsuri ar fi o chestiune seriozitate”.
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri seară, că eventuala anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale este ”o chestiune sensibilă”, iar în astfel de momente deciziile trebuie luate cu responsabilitate.
”Cred că în momente foarte sensibile, cum sunt cele electorale, în care tensiunile sunt destul de mari, astfel de decizii trebuie analizate cât se poate de responsabil, cât se poate de clar şi, dacă într-adevăr sunt dovezi fără echivoc că unii dintre candidaţi au încălcat legea, că s-a intervenit în susţinerea unora sau altora în forme care periclitează funcţionarea normală a democraţiei, atunci, pe baza unor chestiuni, fără echivoc, subliniez, pot fi luate anumite decizii”, a afirmat, miercuri seară, Ilie Bolojan, la Antena 3.
Potrivit acestuia, ”aici e o chestiune foarte sensibilă şi e nevoie de decizii cu mare responsabilitate”. ”Într-adevăr, sunt nişte lucruri care nu au o explicaţie cât se poate de clară. Este greu să ai campanii importante în online, indiferent de vehiculul pe care îl foloseşti, fără să ai şi bugete de campanie. Toţi cei care facem campanie, ştim că în această perioadă, orice fel de multiplicare de mesaj, orice fel de targhetare, de a direcţiona un mesaj către un grup de auditori, însemană nişte bugete de campanie pentru că altfel este imposibil să faci aceatsă chestiune”, a mai declarat Ilie Bolojan.
Preşedintele interimar al PNL este de părere că este imposibil ca cineva să aibă campanii ”care expandează” fără buget alocat.
”Sigur, cu cât ai mai mulţi voluntari, cu cât ai mai mulţi susţinători, cu atât anumite lucruri pot fi făcute mai ieftin, dar este imposibil să ai campanii care expandează, fără să ai nişte bugete. Într-adevăr, aşa cum s-a văzut, toate partidele au campanii, mai bune sau mai proaste, dar este evident că pe un anumit vehicul de online a explodat practic o campanie pe ultima sută de metri şi nu s-ar fi putut face această chestiune fără să fie nişte bugete. Sigur, poţi să ai nişte consultanţi mai buni, poţ să ai nite echipe tehnice mai bune, dar asta e o chestiune care greu poate fi explicată”, a explicat Bolojan.
Preşedintele interimar al PNL a mai spus că lumea politică a înţeles semnalul dat duminica trecută la vot.”În momentul în care iei anumite decizii în perioade sensibile este bine să cumpăneşti lucrurile în aşa fel încât să nu transformi o problemă să spunem complicată, într-una şi mai complicată. A fost decizia privind anularea candidaturii doamnei Şoşoacă. era probabil o supapă de vot împotrivă, pentru că acest vot cumulat pe care l-am văzut este în mod evident un vot care în afară de campanii de divizare, de ostilizare, vine pe o stare de nemulţumire faţă de lumea politică. Nu putem fugi de această chestiune. Şi atunci din partea celor care pretindem că ne interesează stabilitatea în această ţară, trebuie să fim conştienţi că acest semnal pe care l-am primit puternic trebuie să fie urmat de nişte replici şi am încercat în aceste câteva zile de când sunt preşedintele PNL să dau o replică şi să arăt că PNL a înţeles despre ce este vorba şi că facem tot ce trebuie ca să recâştigăm încrederea oamenilor”, a adăugat Ilie Bolojan.
Candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu, şi candidatul Partidului Naţional Conservator Român, Cristian Terheş, au depus la Curtea Constituţională solicitări de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale. Dosarele care vizează cele două cereri de anulare a alegerilor vor fi judecate joi.