Președintele PNL, Ilie Bolojan, a abordat mai multe subiecte legate de scrutinul prezidențial ce ar urma să aibă loc în mai.
Mai întâi, Bolojan a precizat că Guvernul ar urma să dea, joi, hotărârea privind calendarul oficial al alegerilor. Coaliția pro-europeană aflată la conducerea țării a anunțat deja că alegerile (turul 1 și turul 2) vor avea loc în 4 și 18 mai.
”Va apărea hotărârea de guvern care clarifică data alegerilor, 4 mai. Şi cred că este un lucru important, pentru că dispare chestiunea asta de interpretare, când se vor face, până când va dura provizoratul preşedintelui în funcţie, deci asta e un lucru foarte important”, a spus, la Europa FM, Ilie Bolojan, citat de news.ro.
Liderul PNL a vorbit și despre ”lungirea” termenului la care a fost anunțată o dată certă a alegerilor.
”Cu cât o instituţie este mai transparentă, cu cât arată ceea ce poate face, ceea ce nu poate face şi de ce nu poate face, cu atâta, din nou, încrederea este mai mare. Cu cât o cauză care pare neclară, un motiv care nu este clar perceput, nu este bine explicat, cu atât se brodează, cu atât se fac tot felul de scenarii, şi gândiţi-vă, de exemplu, că în această perioadă, odată cu anularea alegerilor prezidenţiale, se punea problema când se organizează alegeri. Faptul că s-a lungit numai cu o săptămână-două anunţarea unei date certe a alegerilor a făcut ca să apară tot felul de discuţii, dar de ce s-au prelungit, dar cineva mai vrea să mai stea pe funcţie, o să se lungească până în toamnă, şi tot felul de lucruri de genul acesta”, a spus liderul PNL.
Ilie Bolojan a subliniat că prioritar ”în această perioadă pentru ţara noastră, în afară de faptul că trebuie să recâştigăm încrederea, trebuie să guvernăm bine, este să ţinem ţara într-o situaţie stabilă”.
Întrebat dacă țara să ajungă în haos, liderul PNL a spus: ”Eu nu-mi doresc în nicio formă acest lucru şi aici e o problemă de responsabilitate atât din partea autorităţilor, dar şi din partea cetăţenilor, pentru că haosul niciodată n-a adus prosperitate şi nici viitor. Deci, vedeţi, se intensifică protestele, nu e niciun fel de problemă, pentru că e democraţie. Poţi protesta. Dar atunci când din proteste apar şi acte de agresiune, lucrurile degenerează sau se duc într-o anumită zonă, cu siguranţă lucrurile nu merg într-o direcţie bună”.
În privința unui candidat comun al coaliției pro-europene aflate la guvernare, Bolojan a subliniat că este decizia în acest sens este necesară și trebuie asumată.
”Dacă, într-o coaliţie, partidele au candidati diferiţi, e greu de presupus că dimineaţa vor lucra ca nişte fraţi, şi vor sta spate- în spate în guvern, şi vor lua nişte măsuri, uneori nepopulare, iar după amiază în campanie, se vor înjura şi a doua zi din nou se vor întâlni ca fraţii. Nu funcţionează aceste lucruri şi am văzut unde ne-au adus, având în vedere şi pulverizarea votului, pentru că electoratul este destul de împărţit, este destul de fragmentat, este destul de reticent la politică, o altă decizie corectă, pe care cred că trebuie să ne-o asumăm, este să avem un candidat comun”, a explicat președintele PNL.
În același context, Ilie Bolojan a vorbit despre Crin Antonescu, desemnat candidat comun prin protocolul de coaliţie. Bolojan a spus că are încredere în Antonescu și vede în acesta un șef de stat care să țină ”România pe o direcţie bună”.
”Eu personal am încredere în Crin Antonescu, îl ştiu de mulţi ani de zile şi sunt convins că este un preşedinte predictibil pentru ţara noastră, un preşedinte care ţine România pe o direcţie bună. E vorba de a avea un preşedinte care reprezintă cu demnitate România în Europa sau a avea un preşedinte care va genera haos”, consideră Bolojan.
Liderul PNL a spus și când anume estimează el că partidele din coaliție vor decide, statutar, cu privire la susținerea lui Crin Antonescu.
”Discuţiile legate de faptul că ar fi sau că n-ar fi candidat eu cred că se vor rezolva la finalul săptămânii viitoare şi în zilele următoare, adică până la sfârşitul lunii ianuarie, pentru că atât PNL, cât şi PSD, cât şi UDMR, vor avea şedinţele forurilor statutare care vor certifica această candidatură”, a spus el.
Cât privește sondajele făcute de partidele din coaliție, acestea n-ar fi legate de o eventuală schimbare a candidatului comun, a subliniat Bolojan.
”Aceste măsurători se fac pentru a se vedea ce doresc oamenii, care sunt îngrijorările lor, în aşa fel încât să vii cu o proiecţie, cu o ofertă electorală cât mai adaptată la problemele lor, pe bună dreptate, în afară de valorile pe care le promovezi, şi sigur, pentru a pregăti această campanie”, a spus Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan a vorbit și despre o candidatură a lui Călin Georgescu, subliniind că nu se poate pronunța ”împotriva interzicerii unei candidaturi” și că ”sunt alte autorităţi abilitate să facă acest lucru”.
”Cei care doresc să candideze, pot să candideze şi ceea ce va decide fiecare. Nu mă pot pronunţa nici împotriva interzicerii unei candidaturi. Din punctul meu de vedere, sunt alte autorităţi abilitate să facă acest lucru. Curtea Constituţională, birourile electorale (..) care sunt în măsură să decidă dacă un candidat poate fi validat sau nu, dacă respectă prevederele legale. (…) Personal, cred că într-o democraţie cea mai bună formulă de a clarifica opţiunile oamenilor este ca la vot să se tranşeze câştigătorul”, a spus președintele PNL.
Liderul liberal a vorbit și despre costurile unei campanii electorale, subliniind că autoritățile responsabile ”trebuie să clarifice” aspecte privind campania lui Călin Georgescu de anul trecut. Suveranistul spunea atunci că a cheltuit ”zero lei”.
”Personal, din experienţa pe care am avut-o în această perioadă, pot să afirm că nu poţi derula o campanie în online sau, în general, o campanie media de mare amploare, care să ajungă la foarte mulţi oameni, decât cu o susţinere financiară şi cu o echipă puternică în spate. Nu se poate face această chestiune, că ar fi inventat alţii sistemul. Şi este evident că, dacă totuşi s-a făcut asta fără să se facă proba legală a organizării campaniei, a susţinerii financiare, autorităţile care au răspundere în acest domeniu trebuie să clarifice aceste aspect, pentru că altfel rămâne o zonă de nebuloasă şi orice clarificare suplimentară vine să înlăture neîncrederea”, a spus Bolojan.
Citește și ICCJ judecă recursul lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale