Ilie Bolojan susţine ideea unui„ dialog consistent” între ţările europene şi SUA pentru încheierea războiului din Ucraina

Ilie Bolojan afirmă că la discuţiile cu liderii europeni care vor avea loc luni la Londra va merge cu mandatul primit în urma consultărilor pe care le-a avut cu partidele parlamentare 
Filip Stan
01 mart. 2025, 13:56
Ilie Bolojan susţine ideea unui„ dialog consistent” între ţările europene şi SUA pentru încheierea războiului din Ucraina

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, susţine ideea unui„ dialog consistent” între ţările europene şi SUA pentru încheierea războiului din Ucraina, Bolojan invocând propunerea Giorgiei Meloni privind un summit între Uniunea Europeană şi SUA, propunere formulată la scurt timp după confruntarea aprinsă dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski la Casa Albă.

Ilie Bolojan afirmă că la discuţiile cu liderii europeni care vor avea loc luni la Londra va merge cu mandatul primit în urma consultărilor pe care le-a avut cu partidele parlamentare .

Războiul din Ucraina, ziua 1102. Trump ia în calcul oprirea totală a ajutorului militar pentru Ucraina după confruntarea de la Casa Albă

„În această perioadă au loc aceste consultări pentru a găsi nişte poziţii comune. În urma consultărilor cu partidele parlamentare din România, aşa cum am comunicat şi ieri, ne ducem cu un mandat la aceste discuţii şi cred că, în afară de o poziţionare a ţărilor europene care să fie de natură a fi implicate în aceste negocieri – pentru că securitatea Ucrainei este nu doar securitatea Republicii Moldova şi a Europei, este şi securitatea României- cred că propunerea premierului Italiei a unui dialog consistent între Europa şi aliaţii de peste ocean, Statele Unite ale Americii pentru a regla aceste chestiuni ar fi o condiţie foarte bună pentru a se ajunge la un consens”, a afirmat Ilie Bolojan.
Şefa guvernului italian Giorgia Meloni, considerată o apropiată a lui Donald Trump şi în care mulţi văd veriga ce ar putea asigura o comunicare a Europei cu Washingtonul, a cerut vineri seara convocarea „fără întârziere” a unui „summit” între Statele Unite, Europa şi aliaţii lor pe tema Ucrainei, la scurt timp după confruntarea aprinsă dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski la Casa Albă.

Bolojan: Tot ceea ce am făcut în aceşti ani în România – sunt acţiuni concrete, pentru că o Moldovă stabilă, puternică, o Moldovă care creează condiţii de prosperitate pentru oamenii de aici înseamnă

Preşedintele interimar Ilie Bolojan,a fost întrebat, sâmbătă, la Chişinău, ce face România să ştie că Republica Moldova este apărată în faţa ameninţării ruseşti. În răspunsul său, liderul de la Bucureşti a invocat susţinerea faţă de parcursul pro-european al republicii Moldova, sprijinul acordat în ceea ce priveşte asigurarea energiei, arătând că acestea sunt acţiuni concrete ale Româneii în sprijinul unei Moldove stabile şi puternice.

„Cred că poziţia noastră principială în toată această perioadă, de a susţine respectarea dreptului internaţional, de a susţine garanţiile de pace clare pentru Ucraina este o susţinere indirectă a protecţiei pentru Republica Moldova”, a afirmat Ilie Bolojan sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Chişinău, întrebat ce face România pentru a şti că Republica Moldova este apărată.

Preşedintele interimar al României a dat exemple de acţiuni concrete întreprinse de autorităţile de la Bucureşti în sprijinul Moldovei. „De asemenea, tot ceea ce am făcut în aceşti ani în România – susţinerea integrării europene, interconectarea din punct de vedere al marilor magistrale, de exemplu de gaz, pentru a asigura o rezervă Republicii Moldova în aşa fel încât oamenii să se poată încălzi în condiţii normale în situaţii în care s-ar uza de acest şantaj care este livrarea de gaz, parteneriatul pe care l-am avut în aceşti ani – sunt acţiuni concrete, pentru că o Moldovă stabilă, o Moldovă care creează condiţii de prosperitate pentru oamenii de aici înseamnă şi o Moldovă puternică”, a adăugat Bolojan.
Reacţii după discuţiile eşuate de la Washington. Maia Sandu: Nu trebuie să admitem o situaţie în care Rusia obţine o pauză, se reînarmează şi reia agresiunea/Bolojan: Fără pace durabilă orice încetare a focului poate fi doar o scurtă perioadă de linişte

Preşedinţii Republicii Moldova şi României au fost întrebaţi, în conferinţa de presă comună pe care au susţinut-o sâmbătă, la Chişinău, ce implicaţii au pentru cele două ţări discuţiile eşuate de vineri dintre preşedinţii Donald Trump şi Volodimir Zelenski.

„Nimeni nu-şi doreşte pacea mai mult decât Ucraina şi noi aici, în Republica Moldova, foarte mult ne dorim pace. Ne dorim o pace reală, sustenabilă, o pace justă. Nu trebuie să admitem o situaţie în care Rusia obţine o pauză în care se reînarmează şi după care îşi reia agresiunea şi continuă să provoace nenorocire în ţările în regiune”, a afirmat Maia Sandu.

Aceasta a reafirmat sprijinul Republicii Moldova faţă de Ucraina în demersul acestei ţări de a obţine „o pace durabilă şi justă”; amintind că Ucraina, prin lupta pe care o duce, asigură pacea în Republica Moldova.
„Atâta timp cât avem un război în vecinătate, riscurile sunt foarte mari pentru toţi, cred că ne-am învăţat lecţiile şi cred că trebuie să muncim cu toţii pentru această pace justă şi durabilă”, a adăugat Maia Sandu. Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, subliniază ideea nevoii pe pace, dar pe termen lung.

Trump și JD Vance l-au certat, criticat și jignit dur pe Zelenski în Biroul Oval: „Te joci cu Al Treilea Război Mondial”. Președintele Ucrainei a părăsit de urgență Casa Albă fără niciun acord semnat! Trump: „Zelenski nu e pregătit pentru pace!”

„Cred că pentru toţi găsirea unei soluţii pentru o pace în Ucraina este un lucru pe care cu toţii ni-l dorim şi dialogurile care au avut loc în această perioadă au fost un început. Cred că ieri, dacă dialogul s-ar fi terminat cu  semnare de acord ar fi fost un pas important pentru ca lucrurile să se ducă într-o direcţie de stabilitate şi este păcat că această dispută la care s-a ajuns a întârziat semnarea  unui acord. Eu sunt un optimist moderat şi cred că, în afară de discuţiile care nu pot fi liniare în astfel de probleme foarte complexe, de a ajunge într-o primă etapă la o încetare a focului şi apoi la un acord de pace care să fie în aşa fel gândit încât să asigure o pace stabilă în această regiune, nu pot fi deci închise foarte repede. Dar sper că înţelepciunea va prevala şi lucrurile se vor duce către ceea ce ne dorim cu toţii, către găsirea unei soluţii pentru pace. Altfel situaţia este foarte complicată în această regiune şi fără găsirea unor soluţii pentru o pace durabilă orice fel de încetare a focului care nu este o chestiune stabilă poate să fie doar o  scurtă perioadă de linişte şi dacă gândurile expansioniste ale Rusiei vor rămâne o constantă n anii următori înseamnă că ne putem gândi la reînceperea unui nou conflict şi Ucraina poate să fie doar prima victimă”, a afirmat Ilie Bolojan.

Maia Sandu: Republica Moldova şi România trec fiecare prin momente dificile. Am toată încrederea că vom continua să protejăm alegerile libere Asta e suveranitate – oamenii, poporul să decidă ce viaţă îşi doresc, nu Moscova

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu afirmă, în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele interimar Ilie Bolojan, că Republica Moldova şi România trec prin momente dificile, dar împreună vor fi mai puternice. Ea şi-a exprimat încrederea că ambele ţări vor continua să protejeze alegerile libere. „Asta e suveranitate: oamenii, poporul să decidă ce viaţă şi doresc, nu Moscova”, a spus ea.

„Republica Moldova şi România trec fiecare prin momente dificile. Vedem în jurul nostru tentative de destabilizare, atacuri hibride corupţie electorală. Ne confruntăm cu o propagandă agresivă, cu minciuni menite să ne divizeze şi să slăbească încrederea oamenilor în democraţie. Trebuie să spunem clar: minciuna nu devine adevăr doar pentru că este repetată la nesfârşit”, a afirmat Maia Sandu în conferinţa de presă susţinută alături de Ilie Bolojan.

Maia Sandu a afirmat, după întâlnirea de la Chişinău cu preşedintele interimar Ilie Bolojan, că în pofida faptului că românii şi moldovenii au fost despărţiţi inclusiv prin garduri de sârmă ghimpată, au rezistat şi si au demonstrat că „suveranitatea aparţine poporului, nu se dictează de la Moscova şi nu se cumpără cu bani murdari”.
Aceasta a făcut referire la libertatea de exprimare, spunând că aceasta „nu înseamnă dreptul de a manipula”.  Ea a subliniat că în astfel de încercări sunt împreună cele două state şi sub steagul Uniunii Europene, vor fi mai puternice.

„Am toată încrederea că vom continua să protejăm alegerile libere, să combatem corupţia electorală, în orice formă s-ar deghiza şi să apărăm dreptul cetăţenilor noştri de a decide singuri viitorul lor, pentru că asta e suveranitate: oamenii, poporul să decidă ce viaţă şi doresc, nu Moscova”, a adăugat Maia Sandu.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Autostrada din România așteptată de milioane de români. Este cea mai scumpă construită în țara noastră
Capital.ro
Călin Georgescu a primit ieri vestea tristă. Nu se mai poate face nimic. E definitiv
Playtech.ro
Idei de afaceri mici, 'imune' la criza economică! Ce firme merită să deschizi în 2025 și 2026?
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Viscol și ninsori, de azi, în România. Ce fenomen lovește Capitala
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Tragedie în Constanța! O tânără însărcinată și un bărbat de 34 de ani și-au pierdut viața într-un accident cumplit. Pe Nicoleta o aștepta acasă o fetiță de 5 ani
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost cea mai talentată: Rămâne vie amintirea rolurilor interpretate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
O nouă taxă locală pentru proprietarii de locuință. Ce este ”taxa de adăpost” și când se aplică
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”