Potrivit agendei preşedintelui interimar, Ilie Bolojan va avea de la ora 9.00, o întrevedere cu Preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber.
Ulterior, de la ora 11.00, Bolojan va participa la Summitul Partidului Popular European iar de la ora 13.00 va participa la reuniunea extraordinară a Consiliului European.
Liderii UE se reunesc într-un summit special pentru a discuta despre sprijinul continuu pentru Ucraina și apărarea europeană.
Liderii UE vor analiza modalitățile prin care Uniunea poate intensifica sprijinul pentru Ucraina, precum și principiile care trebuie respectate pe viitor.
În acest context, vor discuta contribuțiile europene necesare pentru garantarea securității și asigurarea unei păci durabile în Ucraina.
Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a prezentat marţi, la Bruxelles, un plan – denumit ”Rearm Europe” (”Reînarmarea Europei”) – cu privire la cheltuieli europene în domeniul apărării.
De la începutul agresiunii militare a Rusiei, UE și statele sale membre au oferit Ucrainei și populației sale sprijin în valoare de aproape 135 de miliarde de euro, dintre care 48,7 miliarde de euro pentru forțele armate ucrainene.
La reuniunea de la Egmont din 3 februarie, liderii UE au discutat despre consolidarea apărării europene din perspectiva capacităților colective, finanțării și parteneriatelor strategice.
Pornind de la aceste discuții și având în vedere situația urgentă din Ucraina, liderii europeni își propun să adopte primele decizii care să contribuie la sporirea suveranității Europei, creșterea capacităților sale de apărare și îmbunătățirea echipării pentru a face față provocărilor de securitate actuale și viitoare.
UE și statele sale membre sunt hotărâte să aloce mai multe resurse și să colaboreze mai eficient în domeniul apărării, iar până acum au luat măsuri decisive în această direcție. Între 2021 și 2024, cheltuielile totale de apărare ale statelor membre au crescut cu peste 30%, ajungând la aproximativ 326 de miliarde de euro, echivalentul a 1,9% din PIB-ul UE.
De asemenea, UE a impus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei. Cele mai recente sancțiuni, adoptate la 24 februarie 2025, vizează sectoare-cheie ale economiei ruse, inclusiv sistemul bancar, flota clandestină a lui Putin și bunuri și tehnologii din sectoarele industrial și energetic.