Klaus Iohannis l-a decorat, marti, pe fostul mare tenismen Ilie Nastase, in ziua in care acesta a implinit 70 de ani. In cadrul ceremoniei ce a avut loc la Palatul Cotroceni, Ilie Nastase a fost vizibil emotionat si a avut ochii in lacrimi.
„Este cea mai frumoasa zi din viata mea. Chiar daca e la 70 de ani, e cea mai frumoasa. Distinctia merge la inima, direct. M-am nascut in tara asta si aici vreau sa mor!”, a spus Ilie Nastase.
Întrebat dacă a avut satisfacții la fel de mari în politică precum cele obținute în tenis, Ilie Năstase a spus: „Nu am avut ambiții la fel de mari ca la tenis. Nu am pus pasiunea pe care am pus-o în tenis. Am intrat și eu acolo ca să văd cum este, dar nu comentez, că nu știu cu cine am intrat. Nu o să dau mâna cu diavolul acum”.
„Ne-am reunit astazi pentru a va recunoaste si onora performantele si contributia dumneavoastra de necontestat la prestigiul international pe care l-ati imprimat tenisului romanesc prin acordarea celui mai inalt grad. Va multumesc in numele Romaniei si al meu personal pentru ca ati servit cu dedicatie reputatia sportului romanesc peste hotare. Ati fost nascut sa oferiti tuturor iubitorilor de sport mai mult decat performanta. Ati fost un fenomen al naturii umane pe terenul de tenis. Fara dumneavoastra tenisul nu ar fi ceea ce este astazi. Veti ramane pentru totdeauna un reper pentru sportul romanesc si imi doresc ca performantele dumneavoastra sa constitutie un imbold pentru tinerile generatii de sportiv”, i-a spus Iohannis lui Nastase.
Ilie Năstase, DISTRUS după ce soţia sa a fost diagnosticată cu o BOALĂ CRUNTĂ
Ilie Nastase este considerat unul dintre cei mai mari jucatori de tenis din istorie. El este primul lider mondial din clasamentul ATP. In cariera, Nastase a castigat un titlu la Roland Garros si unul la US Open, dar si alte 56 de trofee in proba de simplu. Nastase mai are si doua finale de Grand Slam pierdute la Wimbledon.
Ilie Năstase s-a născut pe 19 iulie 1946, la București. „Nasty” („Obraznicul”), cum a fost poreclit de americani, a adus spectacolul pe terenurile de tenis din întreaga lume, îmbinând tehnica ireproșabilă și loviturile de geniu, cu glumele, uneori șocante.
Cariera
Debutul carierei sale internaționale are loc la vârsta de 20 de ani, la Openul francez din 1966, când a jucat finala întrecerii de dublu, alături de Ion Țiriac. Primul mare succes internațional îl obține în 1972 în Statele Unite ale Americii, unde câștigă turneul de la Forrest Hills. Tot în 1972, se impune împreună cu Ion Țiriac în proba de dublu a turneului de la Roma și la dublu mixt, la Wimbledon, alături de Rosie Casals.
Anul de glorie al lui Ilie Năstase a fost 1973, când a câștigat turneul de la Roland Garros, cel mai important concurs pe zgură, fără să piardă niciun set. În același an, se impune și în proba de dublu de la Wimbledon, făcând pereche cu prietenul său, americanul Jimmy Connors. De asemenea, a câștigat turneul de la Roma, unde l-a învins în finală pe spaniolul Manuel Orantes și este desemnat primul lider al clasamentului mondial ATP.
În decursul carierei sale, Ilie Năstase a câștigat 87 de turnee la simplu (dintre care 57 de turnee înregistrate de ATP) și 55 la dublu (dintre care 47 înregistrate de ATP). A câștigat de patru ori Turneul Masters, în 1971, 1972, 1973, 1975; US Open în 1972 și 1975; French Open în 1970 și 1973; Wimbledon în 1973. A jucat 18 ani pentru echipa de Cupa Davis a României, câștigând 109 meciuri. În 1970, Ilie Năstase a intrat în rândul celor 20 cei mai buni jucători de tenis din lume. În acel an, el a câștigat dublul masculin la Roland Garros alături de Ion Țiriac.
S-a retras din activitatea competițională în 1985, la turneul de la Toulouse din Franța, țară unde și-a început cariera sportivă internațională. În anul 1994, a fost căpitan nejucător al echipei României de Cupă Davis.
Premii
A fost desemnat de patru ori „Cel mai bun sportiv român al anului” (1969, 1972, 1973 și 1974). A fost timp de 40 de săptămâni nr. 1 mondial (23 august 1973 — 2 iunie 1974) și de 8 ori în Top Ten. A primit „Racheta de aur” la New York în 1973 și este singurul român care are numele înscris în International Tennis Hall of Fame. În 1990, la Roland Garros, a obținut Premiul deceniului. În 2005, revista „Tennis Magazine” l-a plasat pe locul 28 în lista celor „40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani”.
Politica
Ilie Năstase a intrat în politică și a candidat, în 1996, la postul de primar al municipiului București.
Ilie Năstase depune jurământul de învestitură în plenul Senatului, după câștigarea mandatului de senator la alegerile parțiale din colegiul 8 din Sectorul 4. (23 iun. 2014)
La alegerile parțiale din 25 mai 2014 Ilie Năstase a fost ales senator în colegiul uninominal 8 din Circumscripția electorală nr. 42 din partea Partidului Conservator. La 22 iulie 2015 senatorul Ilie Năstase s-a înscris în Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), începând cu această dată desfășurându-și activitatea în cadrul grupului parlamentar al PSD din Senat. La 1 februarie 2016 a fost anunțată înființarea grupului UNPR în Senat, între cei 21 de senatori au grupului numărându-se și Ilie Năstase. Din 28 iunie 2016 este senator independent.
Onoruri
În anul 2000 i-a fost conferit Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Ofițer, iar la 1 decembrie 2008 a fost înaintat în gradul de general-maior (cu două stele), în retragere, în Ministerul Apărării Naționale. În anul 2009, Ilie Năstase a fost desemnat de statul francez Cavaler al Legiunii de Onoare. La 27 octombrie 2011, a primit din partea Regelui Mihai I, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Elisabeta, Decorația Regală „Nihil Sine Deo”.