Ilie Năstase, iertat parţial de Federaţia Internaţională de Tenis. Ce a decis ITF în privinţa suspendării sale

Fostul căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României, Ilie Năstase, a obţinut, marţi, o reducere a suspendării dictate împotriva sa de Federaţia Internaţională de Tenis (ITF), în urma evenimentelor petrecute în timpul meciului cu Marea Britanie, din aprilie 2017
Romania TV
07 feb. 2018, 11:27
Ilie Năstase, iertat parţial de Federaţia Internaţională de Tenis. Ce a decis ITF în privinţa suspendării sale

În urma analizei acestui caz de către un Tribunal Independent au fost reduse ambele suspendări care i-au fost aplicate iniţial lui Năstase în luna iulie 2017 de către completul intern de soluţionare din cadrul ITF”, precizează comunicatul.

Astfel, interdicţia de a primi acces sau acreditări la competiţii organizate de ITF a fost redusă la aproape jumătate din durata iniţială, de la aproximativ 20 de luni la 12 luni, această perioadă de suspendare urmând să expire în data de 23 aprilie 2018.

Interdicţia de a exercita calităţi oficiale, incluzând calitatea de căpitan nejucător, în cadrul competiţiilor organizate de ITF a fost redusă cu aproximativ 8 luni de zile, urmând să expire în data de 23 aprilie 2020.

Ilie Năstase va trebui să achite şi o amendă în cuantum de 20.000 de dolari americani.

Motivarea soluţiei Tribunalului Independent conţine, printre altele, următoarele concluzii: numai conduita d-lui Năstase din timpul meciului dintre Sorana Cîrstea şi Johanna Konta poate fi calificată drept o încălcare de o gravitate ridicată a regulamentelor aplicabile; în schimb, conduita d-lui Năstase a fost considerată drept o încălcare de gravitate medie în ceea ce priveşte interacţiunile cu reprezentanţii presei, respectiv încălcări de gravitate redusă în ceea ce priveşte comentariile sale cu privire la d-na Serena Williams şi cele adresate d-nei Anne Keothavong; d-l Năstase nu este o persoană rasistă şi nici nu reiese că ar fi avut intenţii rasiste prin remarcile sale cu privire la copilul d-nei Serena Williams”, informează comunicatul firmei de avocatură care l-a reprezentat pe fostul tenisman.

În motivarea soluţiei asupra apelului formulat de către d-l Ilie Năstase s-a concluzionat că suspendările care i-au fost aplicate acestuia vizează exclusiv competiţii organizate de ITF. Menţionăm că aceste competiţii includ Cupa Davis şi Cupa Federaţiilor (Fed Cup), dar nu vizează competiţiile din cadrul sezonului de tenis individual feminin şi masculin (turneele WTA şi ATP)”, adaugă comunicatul.

Apelul lui Ilie Năstase a fost soluţionat de către un Tribunal Independent, având o componenţă internaţională, ce a fost constituit în baza regulamentelor ITF. Procedurile din cadrul acestui apel au durat aproximativ 6 luni şi au inclus audieri orale, organizate în luna decembrie 2017 la Londra, în cadrul cărora au fost audiaţi Ilie Năstase şi martori propuşi atât de acesta, cât şi de ITF.

La data de 21 iulie 2017, Ilie Năstase a fost suspendat din orice calitate oficială până în anul 2021 de către Federaţia Internaţională de Tenis (ITF). În vârstă de 71 de ani, căpitanul nejucător al echipei de Fed Cup a României, fusese deja suspendat provizoriu de ITF pentru că le-ar fi insultat pe jucătoarea Johanna Konta şi pe Anne Keothavong, căpitanul echipei Marii Britanii, precum şi pe un arbitru şi un ziarist, la meciul de la Mamaia (22 aprilie).

Într-o conferinţă de presă susţinută înaintea meciului România – Marea Britanie de la Mamaia, Năstase a folosit cuvinte ”sexiste” şi ”rasiste” în legătură cu faptul că Serena Williams este însărcinată. ”Vom vedea ce culoare va avea copilul. Poate ciocolată cu lapte?!”, l-au auzit jurnaliştii spunând pe Năstase.

Ulterior, Ilie Năstase şi-a cerut scuze într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook pentru ieşirile pe care le-a avut la meciul cu Marea Britanie şi faţă de Serena Williams, însă a considerat că reacţiile presei au fost exagerate.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Horoscop rune 19-25 august 2024. Mihai Voropchievici anunță o mare surpriză pentru Gemeni
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
Tot ce trebuie să știi pentru a te duce la mare mai ieftin. „Litoralul pentru toți” revine din toamnă
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Valabilitatea permisului de conducere va fi redusă! Anunț pentru cei care au categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
OMBUSMANUL UCRAINEAN REAȚIONEAZĂ DUPĂ PUBLICAREA UNUI VIDEO CU UN SOLDAT DECAPITAT
MediaFlux
RĂSTURNARE în CAZUL PANTELIMON! De la EROII din PANDEMIE la ÎNGERII MORȚII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...