Ilie Sârbu a ajuns la sediul DNA Braşov în jurul orei 10.40, însă nu a făcut niciun fel de declaraţii înainte de a intra în clădirea instituţiei. Senatorul PSD era însoţit de o persoană.
Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, este posibil ca la finalul audierii lui Ilie Sârbu să i se comunice că are calitatea de suspect. Sârbu a părăsit după aproximativ o oră sediul DNA Braşov, fără a face declaraţii. Întrebat de ziarişti ce a discutat cu procurorii, Sârbu a răspuns că nu a fost audiat şi că nu doreşte să facă declaraţii.
Potrivit România TV, Viorel Hrebenciuc a fost chemat şi el de procurori în acest dosar pentru a fi audiat, existând indicii că a beneficiat de pe urma retrocedărilor. Deputatul PSD a fost adus cu jandarmii la DNA Braşov, în jurul orei 12.00, pentru a fi audiat de procurori. La intrarea în sediul DNA, el le-a spus jurnaliştilor că nu ştie în ce calitate a fost chemat la DNA, fără a face alte declaraţii.Viorel Hrebenciuc a ieşit de la DNA Braşov, după aproape două ore, el spunând că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de inculpat. Deputatul a precizat că este acuzat de mai multe infracţiuni, pe care „trebuie să le studieze” împreună cu avocatul său.
Deputatul PSD Ioan Adam, un renumit avocat din Braşov, a fost audiat, în cursul dimineţii, la sediul DNA Braşov, dar nu a făcut declaraţii despre scopul întâlnirii cu procurorii anticorupţie. Avocatul acestuia a declarat presei că, împreună cu clientul său, au fost la DNA ‘pentru probleme profesionale confidenţiale’.
Judecătoarea Roxana Anca Adam, de la Tribunalul Braşov, soţia deputatului Ioan Adam, a fost adusă, în jurul orei 13.00, cu o maşină a Poliţiei şi însoţită de mascaţi, la sediul teritorial al DNA, pentru audieri.
Înaintea acesteia, şi judecătorii Lorand Andraş Ordog şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, au fost aduşi la audieri, cu maşini ale Poliţiei şi însoţiţi de mascaţi.
Secţia pentru judecători a CSM a încuviinţat, miercuri, arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a magistraţilor Roxana Anca Adam, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Lorand Andraş Ordog şi Gabriel Uţă, judecători la Tribunalul Covasna, implicaţi într-un dosar de retrocedări ilegale ale unor terenuri.
Ilie Sârbu: Lui Traian Băsescu s-ar putea să-i frie FRICĂ că aş putea face publice unele lucruri
Potrivit DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de aproximativ 90.000 ha de teren forestier şi 100 ha teren agricol.
În cursul dimineții de 15 octombrie 2014, procurorii au efectuat percheziții domiciliare în 25 locații situate în jud. Brașov, Bacău, Covasna și București, din care cinci la instituții publice de interes local, una la un birou de avocatură, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.
Dosarul retrocedărilor: Reţinerea şi arestarea la domiciliu a trei judecători, încuviinţată de CSM
Potrivit surselor citate, de la cele două instanţe sunt vizaţi trei judecători, suspectaţi de implicare în luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea de terenuri. Doi dintre magistraţi sunt de la Tribunalul Covasna şi unul de la Tribunalul Braşov.
În acelaşi dosar sunt suspectaţi de fapte de corupţie şi doi avocaţi, unul dintre aceştia fiind deputatul PSD Ioan Adam, membru în Baroul Braşov. Celălalt avocat este membru al Baroului Covasna.
Ilie Sârbu îi atacă pe miniştri: Nu se poate. Îşi bat joc de noi? Ne sfidează, nu le mai pasă
Soţia lui Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, ar fi printre cei trei magistraţi suspectaţi în cauză, au mai arătat sursele citate.
Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.
Conform aceloraşi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate până în prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instanţelor.