Ilie Sârbu: Ideea devansării prezidenţialelor e bună. Rămâne de văzut cum se va concretiza

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a declarat, miercuri, că ideea devansării alegerilor prezidenţiale pentru luna mai 2014, astfel încât să aibă loc în acelaşi timp cu europarlamentarele, este una bună, el arătând că rămâne de văzut cum se va concretiza.
Romania TV
23 ian. 2013, 17:07
Ilie Sârbu: Ideea devansării prezidenţialelor e bună. Rămâne de văzut cum se va concretiza

Noi avem o problemă de ani de zile. O ţară ca România, care nu e aşa de bogată ca să zburde, aşa cum ne-am dori toţi, are zeci de alegeri. Eu cred că (devansarea şi comansarea prezidenţialelor cu europarlamentarele, n.r.) e o idee bună. Acum, cum se va concretiza, rămâne de văzut. Prima parte va fi Constituţia, care va decide de fapt cum vom fi alegerile, la câţi ani, cum va rămâne cu preşedintele, dar, ca idee, eu cred că e bună”, a spus Ilie Sârbu.

El a precizat că motivul principal al comasării prezidenţialelor cu europarlamentarele ţine de evitarea unei cheltuieli în plus, în condiţiile în care un scrutin costă câteva zeci de milioane de euro.

„Nu e normal să nu avem două rânduri de alegeri într-un an? Cheltuielile sunt foarte mari – câteva zeci de milioane. E doar o idee, cum se concretizează, ce înseamnă, preşedintele, e nou ales, facem cum fac americanii, îl aleg în noiembrie şi intră în atribuţii în ianuarie, după trei luni … Deci mai sunt modele, trebuie să ne adaptăm. Şi România poate să facă, nu trebuie să ne ţinem morţiş de o idee”, a spus Ilie Sârbu.

El a adăugat că o colaborare între şeful statului şi USL este binevenită şi că, în opinia sa, va putea fi găsită o soluţie şi o cale de mijloc.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că devansarea alegerilor prezidenţiale pentru luna mai 2014 este o propunere discutată numai în cadrul USL şi pe care Uniunea Social Liberală o susţine, arătând că şeful statului nu a avut o poziţie faţă de această propunere la întâlnirea de marţi.

„Devansarea alegerilor prezidenţiale este o propunere care a fost discutată numai în cadrul USL. Noi nu dorim ca în 2014 să avem din nou dezbateri şi bătălii politice. Două campanii electorale pe an sunt destul de grele, ultimii ani au arătat că două campanii electorale înseamnă o societate divizată, iar partidele politice cu greu îşi revin să aibă o comunicare consistentă între ele”, a spus Zgonea.

El a arătat că nu vede care ar fi problema ca România să adopte un model precum cel american în care alegerile sunt în septembrie, în octombrie se validează mandatul şi în ianuarie se depune jurământul.

„Este o propunere care va fi făcută şi care trebuie să fie reglementată prin modificare la Constituţie. Până atunci, este o iniţiativă pe care USL o susţine. Eu, personal, din experienţa pe care o am în ultimii şase ani de campanii electorale, câte două pe an, de când suntem membri ai UE, este bine şi pentru România să nu mai dea câte 30-40 de miliaone de euro pentru fiecare alegere”, a spus Zgonea.

Întrebat care a fost reacţia preşedintelui Băsescu atunci când i s-a propus acest lucru, la întâlnirea cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, de marţi seara, Zgonea a spus că şeful statului nu a avut o poziţie. „Din ce am văzut, domnul preşedinte, la momentul respectiv, nu a avut poziţie. A spus că acest lucru trebuie să fie clarificat printr-un text în modificarea Constituţiei„, a spus Zgonea.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că marţi seară a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu la Senat, pe tema MCV, la solicitarea şefului statului, ideea comasării alegerilor, susţinută de USL, fiind evocată de către premier.

„Domnul Băsescu a solicitat o întâlnire cu premierul şi preşedinţii celor două Camere, pe tema MCV. A avut loc aseară această întâlnire la Senat, subiectul acesta a fost, şi anume apropiatul raport pe MCV, măsurile legislative care sunt aferente unui asemenea subiect, contextul în care el se discută, nimic spectaculos, lucruri normale”, a declarat Antonescu, miercuri, într-o intervanţie telefonică la Antena 3.

Întrebat despre ideea comasării alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare în 2014, Antonescu a răspuns: „A fost colateral, nu a fost un subiect. La un moment dat, premierul Ponta i-a adus la cunoştinţă opţiunea sa sau a noastră, a USL, ca în 2014 să nu mai avem două alegeri, unele europarlamentare în primăvară şi unele prezidenţiale în toamnă, la termen şi dacă s-ar putea să facem aceste alegeri împreună, adică în primăvară, urmând fie ca preşedintele să renunţe la restul de mandat, deci cele câteva luni, cele 4-5 luni, fie să intre în vigoare mandatul câştigat de viitorul preşedinte, de câştigătorul alegerilor prezidenţiale, în noiembrie, atunci când expiră al doilea mandat al domnului Băsescu. Dar repet, nu a fost un subiect care să se dezbată, a fost pur şi simplu o idee evocată de Victor Ponta”.

Întrebat dacă ideea evocată de Ponta a fost susţinută şi de el, Antonescu a spus: „Da, şi din punctul nostru de vedere, cred că ar fi o soluţie bună şi, de altfel, cred că în contextul în care discutăm toată Constituţia, modificarea în multe locuri, în locuri importante, a Constituţiei, putem să luăm în calcul şi acest lucru fără niciun fel de problemă”.

Chestionat asupra reacţiei şefului statului la această propunere, Crin Antonescu a spus că aceasta nu a fost semnificativă, în sensul că ar fi respins-o categoric sau ar fi îmbrăţişat-o. „A luat act”, a adăugat Antonescu.

Conform acestuia, preşedintele Băsescu ar fi preferat organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei simultan cu alegerile europarlamentare.

„Mă rog, a arătat că din punctul domniei sale de vedere ar fi mai bine ca referendumul pentru intrarea în vigoare a Constituţiei să fie cuplat cu europarlamentarele şi prezidenţialele să rămână la termen. Noi credem însă că, în condiţiile în care efortul de modificare a Constituţiei în planul dezbaterii publice, lucrărilor din Parlament, în planul dialogului politic între toate forţele, ajunge la un rezultat până în toamnă, se poate face acest referendum în toamnă. Şi, de asemenea, mai sunt nişte legi care trebuie modificate, înainte de toate legea referendumului, din care trebuie scos pragul absurd de 50%”, a spus Antonescu.

Vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu a declarat, marţi seară, că USL ia în considerare varianta în care alegerile prezidenţiale din 2014 să fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existând ideea la nivelul USL ca preşedintele să-şi preia mandatul mai târziu.

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre posibilitatea ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar că nu a primit încă un răspuns din partea acestuia.

Preşedintele Traian Băsescu „nu are o poziţie oficială” referitoare la propunerea avansată de premierul Victor Ponta privind devansarea alegerilor prezidenţiale din 2014 în mai-iunie şi cuplarea cu alegerile europarlamentare, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.

Actualul mandat al preşedintelui se termină în decembrie 2014.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Donald Trump acuză tarifele „exorbitante” ale Canalului Panama și amenință cu acțiuni
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii