„În toţi anii ăştia n-a constatat Şerban Nicolae că eu şi Ioan Rus nu suntem social-democraţi? Eu cred că a avut timp în aceşti 10 ani, din 2005, de când eu şi colegi ai mei am spus că este nevoie de o schimbare. Da’ când venea la mine să mă roage să-i dau nişte funcţii nu eram social-democrat?”, a ripostat Ilie Sârbu.
Acesta crede că cererile de demisii a unor fruntaşi PSD survin pe fondul unor animozităţi personale între diverşi lideri ce au răbufnit public într-un moment mai dificil pentru partid, generat de pierderea alegerilor prezidenţiale. „De ce să ne ducem la pierderea funcţiilor? Sunt de acord să facem o analiză de ce s-a întors rezultatul pe care nu-l estima nimeni. Nici o analiză, nici un sociolog. Asta trebuie să aflăm. Dacă începem să ne acuzăm între noi, pe ranchiuni mai vechi…”, a apreciat Ilie Sârbu.
El a apreciat că cei ce-i contestă pe anumiţi lideri nu sunt preocupaţi de soarta partidului, ci de eliminarea unor rivali. „Veţi constata că nici unul dintre ei nu are o bază serioasă. Fiecare are un conflict personal cu celălalt. Luaţi-l pe Şova cu Livu Dragnea (…) Nu sunt grupuri, sunt câţiva indivizi care tot timpul au fost nemulţumiţi„, a spus Sârbu.
Social-democratul se opune organizării rapide a unui Congres al PSD. „Congresul va fi în februarie, probabil. Nici în 2005, nici în 2010 Congresul nu s-a făcut pe picior”, a mai spus Ilie Sârbu.
Senatorul PSD Şerban Nicolae a postat pe facebook un mesaj către colegii săi de partid din Transilvania în care le cere să-i înlăture din funcţiile de conducere pe Ilie Sârbu, Ioan Rus şi cei cunoscuţi sub numele de „grupul dela Cluj” deoarece aceştia nu ar fi social-democraţi autentici.
„În Transilvania, știți mai bine decât mine, social-democrația are rădăcini adânci, încă de la Iosif Jumanca și Ion Flueraș. Nu cred și n-aș putea admite că social-democrația se repartizează geografic pe teritoriul României, că Muntenia și Moldova ar fi de stânga și Transilvania, de dreapta”, scrie senatorul.
Acesta susţine că repartizarea opţiunilor politice într-o ţară democratică ar trebui să fie relativ egal distribuită pe regiuni. În aceste condiţii, vinovaţii pentru scorul foarte slab obţinut de către Victor Ponta la alegerile prezidenţiale sunt liderii pesediştilor ardeleni. „Cei care au monopolizat, de ani buni, reprezentarea stângii, a Partidului Social Democrat în Transilvania, au fost definiți, în opinia publică, cu formula ‘grupul de la Cluj’. Dacă era o formulă de succes, era în regulă. Dar nu e și n-a fost niciodată. Ce a început cu o ticăloșie – atacarea din interior, încă de la sfârșitul lui 2004, a lui Ion Iliescu – nu putea continua altfel. Acest grup n-a produs nimic bun pentru pentru stânga românescă ori pentru partid„, susţine Nicolae.
El impută grupului de la Cluj rezultatele constant slabe şi acţiuni duplicitare ce au dus la percepţia că ardelenii sunt majoritar de dreapta. „Niște impostori fără legătură cu social-democrația autentică, ei s-au făcut remarcați, poate chiar temuți, prin sforării, prin atacuri la adresa unor colegi, prin goana rapace după funcții și demnități, prin aroganță și dispreț. Nu o dată v-am auzit având aceeași opinie cu a mea, dezavuând asemenea comportamente și delimitându-vă de aceștia”, spune senatorul.
Astfel, comportamentul lui Ilie Sârbu şi Ioan Rus ar contraveni social-democraţiei autentice. „Social-democrații sunt decenți, moderați și au bun-simț. Social-democrații fac politică, nu politicianism. Vă scriu pentru a vă cere, public, să vă luați în propriile mâini identitatea și demnitatea. Știu cu cine vorbesc și știu ce vă cer. Locul lui Ioan Rus și al lui Ilie Sârbu nu e în Partidul Social Democrat. Ei nu sunt de stânga și nu pot reprezenta vreodată social-democrația transilvăneană. Aveți această putere. Veți descoperi, poate cu surprindere, ce oameni respectați pot să vă reprezinte. Ce oameni reprezentantivi pot să vă conducă. Ce oameni valoroși sunteți”, conchide Şerban Nicolae.