În opinia lui Ilie Sârbu, a existat o permanentă „confuzie” în privinţa reprezentării României la Bruxelles. „În permanenţă a fost o confuzie. Şi pe vremea premierului Tăriceanu. Cât a fost premier Emil Boc, n-a fost cazul, el, săracul, n-avea nici un drept de a face vreo poziţie distinctă faţă de preşedinte! E timpul ca şi România să intre în normalitate”, a declarat liderul senatorilor PSD.
Ilie Sârbu a spus că legea fundamentală „precizează clar ce rol are preşedintele, care e rolul Parlamentului, care e rolul primului-ministru şi dacă le-am trata aşa cum ar trebui, n-am ajunge la genul ăsta de discuţii, care nu ne fac bine”.
Întrebat ce atribuţii îi rămân preşedintelui, dacă România ar fi reprezentată la Bruxelles de premier, Ilie Sârbu a răspuns: „Preşedintele are suficiente atribuţii, dacă vrea să le exercite. Tot în Constituţie, la articolul 91 se spune că preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern. Vedeţi, nici astea nu le încheie aşa, că administraţia prezidenţială face lucrul ăsta şi preşedintele semnează… Şi le supune ratificării – deci numai Parlamentul ratifică – ratificării Parlamentului într-un termen rezonabil (…)”.
Pe de altă parte, Ilie Sârbu a criticat atitudinea preşedintelui faţă de ministrul de Externe, în timpul vizitei din SUA. Traian Băsescu i-a întors spatele lui Andrei Marga, atunci când acesta a început să ţină un discurs în faţa comunităţii de români. „Are suficiente atribuţii, el mai e şi arbitru între puterile statului, dar astea ar trebui să le exercite în limita prevăzută de Constituţie, nu la discreţie. Când vrea dânsul, dă mâna cu un ministru, dacă nu vrea, nu dă. Dacă vrea, îl ascultă când ţine o cuvântare într-o anumită împrejurare, dacă nu, face poze, râde şi îl ironizează… Nu cred că modul ăsta de lucru poate continua la infinit! A continuat când nimeni nu avea nici un fel de opinie, toţi erau obedienţi, stăteau în poziţia ghiocelului, dar nu mai merge lucrul ăsta!”, afirmă senatorul PSD.
Premierul Victor Ponta a cerut Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să convoace o şedinţă de plen, în care să se stabilească mandatul României la Consiliul European din 28 iunie, precum şi persoana care trebuie să reprezinte ţara la acest summit.