Senatorul social-democrat a adăugat că afirmaţiile pe care puterea le-a făcut în spaţiul public arată că aceasta ar fi de acord. „Dar la comisie nu am văzut aşa un entuziasm”, a precizat el.
„Este un anumit risc, vă daţi seama: cei care nu sunt foarte populari acuma riscă să nu intre în Parlament. După aceea, are o problemă UDMR”, a menţionat Sârbu.
Ilie Sârbu a amintit faptul că USL doreşte reducerea numărului de parlamentari la 318, incluzând reprezentanţii minorităţilor.
„Sigur că diferenţa asta de 18 n-ar fi semnificativă până la urmă, nu în asta este bugetul României. Important e să găsim până la urmă o cale de mijloc să putem să ne înţelegem. Dacă tot s-a format comisia asta, să dăm până la urmă o lege care să fie utilă electoratului”, a mai spus Ilie Sârbu.
Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat şi el că este limpede faptul că trebuie adoptată o nouă lege electorală, USL pornind de la prevederile propunerii sale legislative, respectiv votul uninominal şi reducerea numărului de parlamentari.
Haşotti a menţionat că s-a stabilit ca în Comisia de Cod electoral deciziile să fie luate prin consens sau, dacă nu, cu minimum 11 voturi, iar abţinerile să fie din partea a cel puţin două formaţiuni politice. Întrebat dacă este posibil să se ajungă la o situaţie mixtă, ca în sistemul german, care are mai multe formule (jumătate aleşi pe listă, jumătate aleşi uninominal), senatorul liberal a răspuns că este prematur să fie discutată această chestiune, dar că nu exclude posibilitatea.
În legătură cu traseismul politic, Puiu Haşotti a precizat că interzicerea acestei practici poate fi prevăzută în lege, însă este necesară şi o modificare constituţională în acest sens.
„Atâta vreme cât avem formula constituţională actuală, e posibil ca această prevedere să intre în coliziune cu Constituţia. Noi suntem categoric împotriva migraţiei politice şi ar fi bine să renunţe PDL la această teribilă demagogie, care acuză acum USL că încurajează traseismul politic, câtă vreme actuala guvernare s-a bazat pe un partid al traseiştilor politici şi câtă vreme o treime din parlamentarii PDL provin din PNL. Nu ştiu de ce, atunci când a fost un traseism politic în masă, a fost un fenomen politic, chestiunile erau în regulă şi acuma, dacă vin unul sau doi parlamentari, este ceva de incriminat”, a mai spus Puiu Haşotti.