„Doar ne-a înmânat domnul preşedinte al Senatului cererea de suspendare tuturor liderilor de grup. (…) Dacă ne-am uita cu multă atenţie la ceea ce face preşedintele Băsescu, găsim mult mai multe şi mult mai grave. (…) Ce vedem cu toţii, implicarea în campania electorală a PMP, a doamnei Udrea, apariţiile pe care le face pe toate posturile de televiziune ţin de un preşedinte serios al unei ţări când Constituţia delimitează clar şi spune care sunt atribuţiile unui preşedinte„, a spus Sârbu.
Acesta a adăugat că va transmite cererea senatorilor PSD în şedinţa de grup care va avea loc începând cu ora 15.00, astfel încât şi aceştia să poată studia documentul, însă poziţia oficială a PSD va fi stabilită la nivelul conducerii partidului.
„Urmează să discutăm la grup, la partid şi după aceea vom vedea care va fi poziţia noastră. (…) Rămâne să stabilească partidul (oportunitatea suspendării preşedintelui – n.r.). Nu m-am gândit încă. O să văd ce scrie şi în cerere, o să analizăm cam toate aspectele şi după aceea. Decizia se va lua la nivelul conducerii partidului, grup va fi informat. Probabil o să le dau şi cererea ca fiecare să o poată studia. Am obligaţia să fac această informare (în grupul PSD de la Senat – n.r.) fiindcă această cerere vine din partea preşedintelui Senatului„, a mai spus liderul senatorilor PSD.
Ilie Sârbu a adăugat că la nivelul PSD nu s-a purtat încă o discuţie pe tema suspendării preşedintelui Traian Băsescu. „Sincer, nu aveam când să facem această discuţie pentru că toţi am fost plecaţi. Cu mine nu s-a consultat (Călin Popescu Tăriceanu – n.r.). Poate că s-a consultat cu preşedintele partidului, dar n-am auzit„, a subliniat Sârbu.
Întrebat dacă suspendarea preşedintelui este oportună în contextul regional, social-democratul a replicat retoric: „Dvs. credeţi că contextul regional stă în Băsescu?„.
„Haide să fim serioşi. El face caz de asta, el ar vrea să se răstoarne lucrurile, să înceapă război în România ca să rămână preşedinte. E o chestie pe care o cunoaştem şi nu trebuie luată în serios. Credeţi că marile puteri acum stau la telefoanele roşii şi vorbesc despre Băsescu? E o iluzie pe care el o alimentează de multă vreme: cât de important este el în zonă. Dacă aţi fi în locul lui Obama sau al altor lideri mari la ora actuală, un preşedinte pe final de mandat, care mai are hai două luni de stat în mandat, ce poate să facă?”, a arătat Sârbu, adăugând faptul că „preşedintele este în război cu toată lumea” şi că este cunoscută relaţia acestuia cu Parlamentul sau cu Guvernul.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat luni că a început demersurile referitoare la iniţiativa de suspendare din funcţie a şefului statului şi le-a înmânat liderilor de grupuri parlamentare argumentele sale.
În cererea de suspendare, propusă de Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu este acuzat că a făcut campanie pentru PMP şi că a transformat Preşedinţia în sediul de campanie al partidului condus de Elena Udrea.
„Președintele s-a implicat concret în acţiuni politice de notorietate publică care l-au transformat în liderul de facto al Fundației Mișcarea Populară, fundație cu activitate eminamente politică, și al Partidului Mișcarea Populară„, este primul cap de acuzare formulat de Tăriceanu.
„Împrejurarea de a fi semnat primul pe lista de susținători a candidatului PMP la alegerile prezidențiale, Cristian Diaconescu, și de fi făcut o adevărată campanie publicitară legată de acest gest politico-propagandistic este un partizanat politic flagrant, departe de a putea fi încadrat în prevederile Deciziei CCR nr. 53 din 28 ianuarie 2005 referitoare la libertatea de exprimare a opiniilor.
A doua zi, după alegerea de către PMP a unui nou candidat al partidului la președinția României în persoana Elenei Udrea, Președintele României a invitat o delegație a acestui partid la sediul Administrației Prezidențiale. Declarațiile publice făcute presei de participanți la întâlnirea de la Cotroceni au făcut dovada unei implicări partizane fățișe și semnificative a Președintelui României în campania electorală de promovare a candidatului PMP, Elena Udrea. Președintele României nu numai că a transformat sediul și logistica Administrației prezidențiale într-un sediu de campanie electorală pentru un partid politic, dar s-a implicat activ și public de la înălțimea funcției și a folosit influența instituției prezidențiale în mod partizan.
Simultan, Traian Băsescu a pornit din calitatea sa de Președinte al României un adevărat asalt mediatic cu conotații profund negative la adresa adversarilor candidatului PMP, Elena Udrea, cu scopul vădit de a o sprijini să acceadă în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Nici această acțiune pro-activă și militantă nu poate fi încadrată în prevederile Deciziei CCR nr. 53 din 28 ianuarie 2005 referitoare la libertatea de exprimare a opiniilor politice, ea constituind o gravă încălcare a Constituției”, se mai precizează în document.
Al doilea cap de acuzare îl constituie „intervenţia” lui Băsescu la preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în problema nominalizării comisarului european.
„Nici această acțiune a Președintelui nu poate fi încadrată în prevederile Deciziei CCR nr. 53 din 28 ianuarie 2005 referitoare la libertatea de exprimare a opiniilor politice, ea fiind un nou caz de încălcare gravă a Constituției, prin depășirea evidentă a atribuțiilor Președintelui României. Criticile formulate ulterior de Guvern, prin intermediul Primului Ministru, la adresa intervenției Președintelui României pe lângă Președintele Comisiei Europene pe tema portofoliului ce revine României, constituie un argument suplimentar că Președintele României nu numai că nu a avut mandat din partea Guvernului, dar și-a depășit atribuțiile și a acționat în afara legislației în vigoare”, prevede documentul.
Al treilea cap de acuzare se referă la faptul că „președintele României, Traian Băsescu, a promovat raporturi instituționale în forme necivilizate cu participanții la viața publică.”
„Perseverenţa domnului Traian Băsescu în a încălca Legea fundamentală, prin repetarea unor fapte abuzive şi care afectează grav funcţionarea democratică a statului de drept, demonstrează o atitudine IREMEDIABILĂ a acestuia, însăși repetarea unor fapte de natura celor pentru care Președintele a fost suspendat anterior, conferă caracterul de gravitate cerut de Constituție și Curte„, se arată în cerere.
„Cu argumentația de mai sus, noi, semnatarii acestui document, senatori şi deputaţi, considerăm că se impune suspendarea Președintelui României și convocarea Referendumului popular, prin care românii să aibă posibilitatea de a se pronunța în mod direct, prin vot, dacă sunt de acord sau nu cu demiterea Președintelui României”, se mai arată în document.
Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, luni, că începe strângerea de semnături pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Şeful Senatului a arătat că, pentru declanşarea procedurilor de suspendare a preşedintelui, este nevoie de o treime din semnăturile tuturor parlamentarilor.
Pe lângă întâlnirea lui Tăriceanu cu liderii de grup de la Senat se va organiza cât se poate de repede şi o întâlnire similară şi cu liderii de la Camera Deputaţilor.
Întrebat dacă s-a consultat şi cu preşedintele PSD în legătură cu suspendarea, Tăriceanu a răspuns: „Mă consult periodic cu premierul, dar am reţinut declaraţia conform căreia nu crede că parlamentarii PSD vor avea vreo reţinere în a semna cererea de suspendare„.
Preşedintele Senatului a reiterat faptul că nu-şi doreşte funcţia de preşedinte interimar al României în cazul în care Traian Băsescu va fi suspendat şi ulterior demis. „Subliniez că, în cazul în care se va aproba cererea de suspendare şi se va pune problema desemnării unui preşedinte interimar, întrucât sunt angrenat în campania electorală, nu voi accepta funcţia de preşedinte interimar”, a spus Tăriceanu adăugând ca va renunţa în favoarea preşedintelui Camerei Deputaţilor.