Iliescu: A condiţiona validarea referendumului de jocul câtorva procente este contrar Constituţiei

REZULTATE REFERENDUM 2012. Fostul preşedinte Ion Iliescu afirmă pe blog, miercuri, într-un text pe tema deciziei pe care Curtea Constituţională o va lua în legătură cu referendumul de demitere a preşedintelui ales, că a condiţiona validarea consultării populare de jocul câtorva procente contravine Constituţiei.
Romania TV
01 aug. 2012, 18:31
Iliescu: A condiţiona validarea referendumului de jocul câtorva procente este contrar Constituţiei

„Şi totuşi, în condiţiile boicotului susţinătorilor domnului Băsescu ( în special al PD-L) – 8.455.336 de români au participat la vot şi o majoritate zdrobitoare s-a pronunţat pentru demiterea preşedintelui Băsescu. A nesocoti această realitate şi a condiţiona validarea referendumului de jocul câtorva procente, generat de interese meschine ale celor care vor să ignore voinţa celor aproape 9 milioane de votanţi, a fi nedrept şi contrar spiritului democraţiei şi al Constituţiei”, precizează Ion Iliescu.

Fostul preşedinte admite că ideea stabilirii unui prag de validare a referendumului privind prezenţa obligatorie a 50% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale este corectă „în sine”, având la bază asigurarea unei prezenţe indiscutabile a cetăţenilor la vot, dar subliniază că decizia boicotării, luată de Traian Băsescu şi susţinătorii săi, este „nedemnă”, „nedemocratică”, şi o „expresie a laşităţii şi a neîncrederii în opţiunea cetăţenilor”.

Iliescu aduce în discuţie şi faptul că Traian Băsescu a fost votat, în 2009, de circa cinci milioane de cetaţeni, iar acum este dezavuat de aproximativ opt milioane de cetăţeni, care îi cer demisia.

„Cum poate fi nesocotită voinţa unei astfel de majorităţi? Niciodată şi niciunde nu este contrapusă valoarea voturilor exprimate ( a cetăţenilor conştienţi, responsabili, cu spirit civic, care îşi respectă obligaţiile de alegători) celor neexprimate şi, cu atât mai mult , în condiţiile unui boicot organizat!”, subliniază fostul preşedinte al României.

Iliescu aduce în atenţia CC şi faptul că România operează cu date statistice depăşite şi apreciază drept „regretabil” faptul că, nici până astăzi nu s-au finalizat rezultatele celui mai recent recensământ.

Iliescu precizează că România nu mai are de mult 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot, în condiţiile descreşterii demografice, şi menţionează că peste două milioane de români sunt plecaţi din ţară, temporar sau definitiv.

„După datele oferite de Institutul Naţional de Statistică, numărul actual al cetăţenilor cu drept de vot este de 16.527.971. Aşa încât, cei 8.455.336 de români care s-au prezentat la vot în ziua de 29 iulie a.c. (după datele furnizate de Biroul Electoral Central), reprezintă cu mult mai mult de 50% din cetăţenii cu drept la vot! Cum ar putea fi ignorate aceste fapte?”, mai arată Ion Iliescu.

El îşi încheie postarea, intitulată „Despre referendum şi validarea sa”, apreciind că este de aşteptat, în mod firesc, ca decizia CR privind referendumul să se bazeze pe „pe aceste realităţi”.

Curtea Constituţională a anunţat, miercuri seară, că a amânat dezbaterile legate de rezultatul referendumului pentru joi, la ora 09.00, şi că a solicitat informaţii MAI şi INS.

Ministerul de Interne a răspuns solicitării Curţii Constituţionale, precizând că numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie, data la care a fost organizat referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, este de 18.292.514.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Donald Trump aproape de moarte în urma unui atac armat în Pennsylvania
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'