„Parchetul ar fi trebuit să lase Curtea Constituţionalăsă-şi facă datoria, este singura instanţă mandatată să analizeze exact situaţia referendumului şi condiţiile pentru validarea referendumului. Amestecul Parchetului, sesizat de nu ştiu cine, mi se pare nefiresc. Mai degeabă acestea sunt forme de presiune, pot să creeze o stare nefirească. Eu cred că pentru Curtea Constituţională există condiţii foarte clare pentru validarea referendumului, pe baza datelor statistice care trebuiau finalizate în baza recensământului de anul trecut. Moi mai suntem circa 19 milioane de cetăţeni români. De vreo 20 de ani avem o tendinţă descrescătoare a populaţiei, la care se adaugă cei 2 milioane de români care au plecat din ţară, nu figurează, nu sunt în ţară în rândul votanţilor. Din cele 19 milioane scădem circa 4 milioane de minori, rămân circa 15 milioane de votanţi. Cei 8 milioane jumătate sunt aproape 60% din votanţi”, a precizat Ion Iliescu la România TV.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, miercuri, că secretarul de stat în MAI Ioan Nicolae Căbulea a dispus ca şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Manoloiu Constantin, să întocmească actul oficial, conform căruia MAI nu-şi poate „asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente.
De asemenea, marţi chestorul Constantin Manoloiu a fost pus sub acuzare de către Parchet pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Tot marţi, la Parchet au fost audiaţi şi şefii Autorităţii Electorale Permanente şi Institutului Naţional de Statistică în dosarul privind numărul de alegători.