Conducerea PSD discută astăzi pe marginea deciziei Comisiei de Integritate de excludere a lui Mircea Geoană din partid.
Comisia de Integritate a PSD a votat duminică pentru excluderea lui Mircea Geoană din partid, cu 43 de voturi „pentru” şi cinci „împotrivă”.
Preşedintele CNAIM a PSD, Dan Şova, a anunţat oficial decizia Comisiei de a recomanda CExN al formaţiunii excluderea lui Mircea Geoană din partid, precizând că preşedintele Senatului nu a anunţat că va participa la şedinţa de duminică a acestui for.
Şova a afirmat, după şedinţa Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală (CNAIM) a PSD, că în conformitate cu prevederile Statutului, Comisia a luat decizia de a propune Comitetului Executiv al PSD excluderea lui Mircea Geoană din PSD.
Şova a precizat că, potrivit Statutului PSD, Comisia analizează faptele, eventualele încălcări ale Statutului şi stabileşte care sunt sancţiunile care pot fi aplicate.
„Vom înainta Hotărârea CNAIM Comitetului Executiv al PSD, care este organul executiv politic suprem, şi care se va pronunţa în această cauză„, a declarat el.
Întrebat ce i s-a reproşat, exact, lui Mircea Geoană, Şova a răspuns: „E o chestiune internă”.
Preşedintele Senatului nu a fost prezent la audierile din Comisia de Integritate a PSD, dar a reacţionat pe blog. El se prevalează de Legea Partidelor Politice pentru a contesta votul de duminică.
„Am încredere că forurile statutare ale partidului vor face ceea ce simulacrul de azi nu a făcut: restabilirea adevărului şi găsirea soluţiilor pentru păstrarea unităţii şi a credibilităţii partidului şi a Opoziţiei”, se arată în începutul comentariului, după care Geoană îşi exprimă clar punctul de vedere: „Decizia Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală a PSD este nulă de drept din perspectiva Statutului PSD şi reprezintă o nulitate absolută din punctul de vedere al Legii Partidelor Politice, întrucât neaudierea părţilor atrage nulitatea absolută a deciziei. Fiind nulă din toate punctele de vedere, decizia nu produce consecinţe”.
În plus, Geoană spune că formula în care s-a întrunit Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală, cu 48 de membri, este nestatutară. De asemenea, preşedintele Senatului scrie că „membrii Biroului Permanent Naţional au fost manipulaţi să creadă că este posibilă o simplă înlocuire fără o revocare prealabilă şi trebuie să vedem cine a provocat şi din ce motive a provocat această manipulare grosolană„.