„Partidele, când sunt în alianţă, indiferent cum merg la preşedinte, când au o platformă comună a unei alianţe, îşi impun această platformă indiferent de felul în care se desfăşoară dialogul cu preşedintele. E un avantaj când este o alianţă de partide şi un avantaj şi pentru preşedinte să aibă un dialog cu o alianţă constituită care facilitează discuţiile”, a spus Iliescu.
El a opinat că, în caz contrar, există „proceduri” care să evite aceste „proceduri subiective” ale şefului statului privind chemarea la consultări a partidelor, nu a alianţelor.
„Altminteri, proceduri ca să evite chiar asemenea proceduri subiective există. Şi o alianţă îşi impune un punct de vedere indiferent cum se desfăşoară consultările”, a subliniat Iliescu.
Fostul şef al statului a mai spus că desemnarea viitorului premier nu ţine de ceea ce doreşte „persoana Traian Băsescu”, el arătând că preşedintele României trebuie să procedeze conform regulilor constituţionale, care sunt „foarte explicite” în acest sens.
„Nu ştiu dacă sunt liste (de premieri, n.r.) lungi sau scurte. Regula constituţională este foarte clară şi ea este predeterminată de fapt de rezultatul alegerilor şi de structura Parlamentului. Dacă, aşa cum arată prognozele, se întrevede o majoritate stabilă şi această majoritate se conturează şi există în cadrul acestei majorităţi un punct de vedere comun, candidatul de premier rezultă din această artimetică la care preşedintele nu are ce face, trebuie să respecte jocul democratic”, a subliniat Iliescu.