„Mie mi se pare că în mod sigur va judeca Parlamentul şi, sigur, sunt niste relaţii insuficient elucidate din acest punct de vedere în Constituţia noastră, dar mie mi se pare că decizia CCR nu se întemeiază pe o realitate demografica. Realitatea este că noi avem o populaţie, aşa cum rezultă din recensământul din 2011, de 19 milioane de locuitori. Dacă se extrage din aceasta populaţia de până în 18 ani, aproape 3,8 milioane, rămân cetăţeni cu drept de vot circa 15,2 milioane, la aceştia trebuie să se raporteze rezultatul referendumului. Deci cele 8,4 milioane de participanţi depăşesc 50% plus unu, reprezinta 55%, deci este pe deplin valabil referendumul şi consider nefundamentată decizia Curţii Constituţionale. Dar sper ca Parlamentul să delibereze acest lucru”, a declarat Iliescu, pentru Newsin, pe marginea hotararii CCR.
Intrebat dacă se referă la o anumită acţiune în Parlament la citirea deciziei Curţii, el a precizat că Parlamentul nu trebuie să se situeze „pe o poziţie pasivă”. „Da, adică eu nu cred că Parlamentul trebuie să se situeze pe o poziţie pasivă de înregistrare numai a acestei decizii a Curţii Constituţionale, ci să pună nişte întrebări în legătură cu temeiul acestei decizii, pentru că ignoră o realitate demografică clară„, a explicat social-democratul.
Iliescu a adăugat că includerea în cvorum a românilor din afara ţării este „un factor total difuz” care face ca decizia CCR să fie „total discutabilă”.
„În ceea ce priveşte luarea în considerare a românilor din afara ţării, este un factor total difuz, e clar că după anii 2000 a crescut refluxul de emigranţi români care au părăsit ţara şi ca situaţia demografică a ţării a fost afectată. Nimeni în lume nu se raportează la cetăţenii ţării luând în considerare milioanele de emigranţi din diferite părţi ale lumii, deci cifra aceea este foarte ambiguă. A acorda dreptul de vot la ambasade şi la consulate (…) nu înseamnă niciodată mai mult de o sută şi ceva de mii de oameni, la acest referendum au votat vreo 70.000 de oameni, deci ponderea este total neînsemnată. Nici la cvorum nu poate fi luată în considerare o cifră total lipsită de orice fel de control, ci trebuie exact ce a arătat recensământul din 2011, ca populaţia ţării de astăzi este de circa 19 milioane, deci rezervorul de votanţi este circa 15 milioane de cetăţeni, de acea mi se pare că este total discutabilă concluzia CCR”, a precizat fostul preşedinte al României.