Fostul preşedinte al României a afirmat, într-un interviu pentru „Gândul”, că Parlamentul ar trebui să dezbată decizia CCR, nu doar să ia act de ea, printr-o procedură strict formală.
„Eu cred că trebuie să aibă o poziţie activă, nu pasivă, doar să înregistreze decizia CCR. Curtea Constituţională este un colectiv de lucru de nouă oameni, Parlamentul este format din reprezentanţii cetăţenilor”, spune Iliescu.
Întrebat dacă ar trebui ca Parlamentul să corecteze decizia Curţii, Ion Iliescu a răspuns: „Sigur că da. Absolut, bineînţeles. Cred că Parlamentul poate lua o hotărâre, este instanţa celor aleşi de cetăţeni. Cred că Parlamentul este abilitat prin Constituţie, este instanţa supremă, el poate lua decizia finală”.
Temeiul dezbaterii pe care ar trebui să o poarte Parlamentul este problema numărului de cetăţeni români cu drept de vot. „Curtea Constituţională a apelat la un artificiu nefiresc. Raportarea la rezervorul de voturi trebuie făcută la cetăţenii trăitori pe teritoriul ţării, la cei 19 milioane de români, din care cu drept de vot sunt doar vreo 15 milioane. Nu în mod artificial adăugată o cifră total aleatorie cu românii de peste hotare, care oricum nu sunt interesaţi de asemenea chestiuni. Au votat vreo 70.000. Rezervorul la care trebuie să te referi este cel al cetăţenilor trăitori pe teritoriul ţării. Aceştia sunt 19 milioane cu toţii, din care aproape patru milioane o reprezintă populaţia minoră”, a argumentat Iliescu.
Liberalii vor încerca luni, în Parlament, o ultimă cale de atac pentru a bloca întoarcerea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Senatorul PNL, Ioan Ghişe, a propus două variante de atac: fie ca Parlamentul să retrimită Curţii Constituţionale hotărârea prin care referendumul este considerat invalid, fie ca Parlamentul să constate că preşedintele suspendat Traian Băsescu este demis, scriu jurnaliştii de la „Gândul”. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu a exclus posibilitatea ca plenul să dezbată decizia CCR de invalidare a referendumului.