Iliescu a fost întrebat cum vede posibil procesul de revizuire a legii fundamentale, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu militează pentru o serie de prevederi aflate în dezacord cu USL.
„Cea mai bună soluţie trebuie să rezulte dintr-o abordare fundamentală, se crează o comisie parlamentară, sunt invitaţi oameni care ştiu carte din acest punct de vedere, să gândească, să elaboreze, să o supună unei dezbateri publice, ce anume perfecţionări pot şi trebuiesc aduse Constituţiei. Aceasta este calea, nu cu idei preconcepute şi cu stabilirea de către cineva care să reperul ‘asta faceţi şi mergeţi la referendum şi aprobaţi’ . Discutăm şi antrenăm toate inteligenţele oamenilor care ştiu carte şi care ştiu despre ce e vorba”, a susţinut fostul preşedinte al României.
În ceea ce priveşte sistemul bicameral sau unicameral parlamentar pentru care ar trebui să se opteze, Iliescu a susţinut că această discuţie a avut loc deja în 1990.
„Numai ţările foarte mici au parlamente unicamerale, noi suntem a şaptea ţară ca populaţie între membrele UE. Peste jumătate din ţările membre au parlamente bicamerale, avem şi noi o tradiţie istorică şi avem deja o realitatea consacrată în aceşti 20 de ani, de ce să trecem de la bicameralism la monocameralism? Nu este raţiune”, a apreciat Iliescu.
De asemenea, în ceea ce priveşte procesul de regionalizare şi stabilirea capitalelor de regiune, Iliescu a spus că trebuie avută în vedere miza reală.
„Orgolii, interese, fiecare crede că dacă are poziţie de capitală într-o regiune are o importanţă mai mare faţă de alţii…Sunt mulţi factori subiectivi care intervin în această…şi se pot găsi soluţii rezonabile’, a mai comentat Iliescu.