„Decizia boicotului, luată de domnul Traian Băsescu şi adepţii săi este decizia unor laşi care s-au temut de opinia cetăţenilor”, susţine Iliescu.
În opinia sa, decizia Curţii Constituţionale, cu stabilirea pragului minim de 50%, nu lua în calcul decizia de boicot din partea celui implicat şi a susţinătorilor săi, iar „a ignora acest efect al boicotului înseamnă a nesocoti votul cetăţenilor activi care s-au prezentat la vot şi deci s-au pronunţat pentru demiterea domnului Băsescu – deci a nesocoti părerea a 9 milioane de români”.
„Realitatea demografică a României este aceea că nu mai există 18 milioane de români cu drept de vot. Se operează cu statistici învechite. România are o creştere demografică negativă (populaţia scade anual cu cel putin 200.000 de oameni). Iar circa 2 milioane de români sunt plecaţi din ţară definitiv sau temporar. Deci, în realitate, cei 9 milioane de votanţi la referendum – nu reprezintă 50%, ci circa 60% din cetăţenii cu drept de vot. În aceste condiţii, este uluitoare insolenţa cu care domnul Băsescu doreşte invalidarea referendumului”, mai spune Iliescu.
Preşedintele de onoare al PSD menţionează că, dimpotrivă, el crede că toate acestea constituie „argumente clare” pentru Curtea Constituţionala pentru „a valida votul românilor la referendum”.
„Domnul Băsescu a fost votat în 2009 cu 5 milioane de voturi. Acum, 8 milioane de români îi spun că trebuie să plece. A nesocoti acest vot al românilor ar fi un act iresponsabil al domnului Băsescu. Singura concluzie onorabilă pentru domnia sa ar fi : să plece, să-şi dea singur demisia”, scrie Iliescu pe blog.
El mai spus că în Europa nu există condiţia prezenţei a peste 50% din alegatori, ci sunt frecvente situaţiile în care această cifră se situează mult sub acest prag. „Deci Curtea Constituţională trebuie să valideze referendumul, în spiritul respectului faţă de voinţa clară a electoratului român”, opinează Iliescu.
Participarea la referendum a fost de 46,23%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, a anunţat BEC, după centralizarea rezultatelor din 99,97% din secţii.