Iliescu: Taxa de solidaritate pentru bugetari este în principiu o idee bună

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri, că taxa de solidaritate pentru bugetari este în principiu o idee bună, el adăugând că personal este pentru impozitarea progresivă, care, în opinia sa, este "corectă, democratică şi conformă cu funcţionarea normală a societăţii".
Romania TV
01 iun. 2012, 13:58
Iliescu: Taxa de solidaritate pentru bugetari este în principiu o idee bună

Iliescu a arătat că el nu a fost de acord cu principiul cotei unice, menţionând că nicăieri în lume, în ţările dezvoltate, nu există acest sistem de impozitare linear. El a invocat afirmaţiile unui cunoscut economist american care spunea că este antidemocratic principiul linear şi că este democratic principiul progresiv al impozitării.

„Cei care câştigă mai mult trebuie să susţină mai mult cheltuielile la buget, pentru că ei sunt şi beneficiari mai mari ai serviciilor publice. Merge pe şosea cel ce are maşină, nu cel care merge cu metroul şi foloseşte şi alte servicii publice – apă, energie şi aşa mai departe – în mai mare măsură decât amărâtul acela care calculează să nu aibă mai mult de un bec”, a menţionat social-democratul.

Întrebat în legătură cu stabilirea unui prag de 4.500 de lei salariu pentru aplicarea taxei de solidaritate, Iliescu a răspuns că pragurile acestea sunt chestiuni de ordin tehnic. Ion Iliescu a susţinut că renunţarea la cota progresivă şi introducerea cotei unice au creat greutăţi bugetului să mai obţină fondurile necesare.

„De ce această protecţie a celor care câştigă, chiar dacă câştigă pe merit, câştigă mai mult? De ce să nu contribuie mai mult la susţinerea serviciilor publice? Nu-i înţeleg, pur şi simplu”, a mai afirmat Ion Iliescu. Pe de altă parte, el a remarcat că liberalii se opun acestei idei. „Ce are cu concepţiile liberale această aliniere a taxei unice, a impozitării procentuale unice? Nu are nimic cu liberalismul treaba aceasta şi cu funcţionarea democratică a statului”, a adăugat el.

Întrebat în legătură cu constituţionalitatea devansării alegerilor parlamentare, Ion Iliescu a răspuns: „Nu ştiu. Trebuie să se poată. Constituţia este opera oamenilor şi dacă există un consens general al partidelor este practic bine”. Pe de altă parte, social-democratul a invocat faptul că au o dată fixă pentru organizarea alegerilor prezidenţiale. „Noi, pentru că am avut preocuparea pentru ca să fie mandatul complet de patru ani (…) s-a tot deplasat data alegerilor în timp”, a adăugat Iliescu. În opinia sa, dacă data alegerilor ar fi fixă în România, lucrurile ar intra într-o anumită normalitate.

Ion Iliescu a participat vineri, la Bookfest, la lansarea de către Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a volumului „Constituţia României 1991. Documente” (vol. II), de Teodora Stănescu Stanciu şi Gheorghe Neacşu.

Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar, declara, marţi, premierul Victor Ponta.

El amintea că Guvernul USL intenţionează să aplice de anul viitor cote diferenţiate de impozit, în funcţie de nivelul salariilor. „În plus faţă de acest sistem fiscal, dacă va fi cazul şi dacă se va dovedi o idee bună, în special în zona bugetară, pentru că nu vreau să dăm semnale negative în zona privată care deja a suferit destul de multe în urma crizei, pentru cei care au venituri mari de la buget, de peste 4.500 lei pe lună, acolo poate fi vorba de o taxă de solidaritate. O taxă de 16 plus încă 16 peste ceea ce depăşeşte 1.000 de euro pe lună”, spunea Ponta.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, la Arad, că „nu vede bine” creşterea unor impozite sub forma unei taxe de solidaritate şi că o astfel de măsură „excede” înţelegerile de până acum din USL privind fiscalitatea, dar subiectul va fi discutat în PNL.

„Eu nu o văd bine, în sensul că nu cred că este o soluţie. Nu am crezut niciodată că mărirea unor impozite, mai ales pe conjuncturi atât de scurte, este de natură să rezolve ceva. Filosofia, principiile şi formulele noastre de impozitare negociate la nivelul USL sunt foarte clare: un impozit regresiv, deci 16 la sută rămâne cea mai mare cotă de impozitare (…) Taxa asta de solidaritate e totuşi o formulă care excede înţelegerea noastră pe formula fiscală şi din punctul ăsta de vedere, dacă nu sunt argumente foarte concrete, eu unul nu susţin o asemenea măsură”, a spus Antonescu.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Ce a făcut Mircea Badea la un hotel de la granița cu Ucraina: ”Minunăție”
Capital.ro
Ungurii aduc marea victorie pentru România. Sprijin nesperat din Ungaria
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Nu e banc! Cu câți lei a ajuns să se vândă un singur mic, la 'împinge tava' în Mamaia
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Bani pentru cei care stau la CASĂ. Statul plătește câte 30.000 de lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Thulasendrapuram: Satul indian care se roagă pentru succesul Kamalei Harris
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!