„Noi am pierdut în mod natural, anual, între 100.000 şi 200.000 de oameni. La asta s-a adăugat, după 2004, mai ales după 2008, exodul masiv de români spre Europa – două-trei milioane”, spune Iliescu, potrivit căruia, însumând aceste date, în România, la ora actuală, au rămas cel mult 15-16 milioane de alegători.
„Acesta este bazinul nostru electoral. Astfel, cele opt milioane de votanţi de la referendum, nu sunt 50 la sută, ci aproape 60 la sută din cifra reală a românilor cu drept de vot, din ţară”, susţine fostul preşedinte.
Ion Iliescu consideră că, în aceste condiţii, unul din învăţămintele pe care guvernul Ponta şi societatea românească ar trebui să le tragă este statuarea prin lege a faptului că românii plecaţi din ţară mai mult de şase luni – eventual, de un an – nu vor mai face parte din listele electorale permanente.
„Aceşti oameni au dreptul, dacă sunt întâmplător în ţară, să se înscrie pe liste suplimentare şi să voteze; afară, dacă merg la ambasade ori consulate, să voteze acolo. Atât. Să nu afecteze voturile celor care sunt statornici, votanţi permanenţi în România”, a declarat Ion Iliescu.
El spune că un astfel de act normativ „ar fi binevenit în contextul acestei mobilităţi accentuate a cetăţenilor – cu valuri de plecări şi veniri”.
„Şi asta e şi marea confuzie pe care o speculează acum susţinătorii lui Traian Băsescu. Iar pentru a o stopa, cred eu acum, că trebuie să gândim o astfel de lege, până va fi gata referendumul de anul trecut” a conchis fostul preşedinte.
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi păstrează dreptul de vot, dar ar trebui scoşi din listele electorale din România dacă trăiesc efectiv în altă ţară, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta. Tot atunci el a subliniat că CCR va decide dacă românii cu domiciliul în străinătate sunt incluşi în cvorumul luat în calcul la referendum, dacă aceştia vor fi scoşi de pe listele electorale din România, Guvernul având obligaţia să indice numărul exact al românilor care locuiesc în ţară.