Astrofizicienii au surprins o perspectivă spectaculoasă nouă asupra centrului Căii Lactee care arată cum s-ar vedea galaxia noastră dacă ochii umani ar putea percepe undele radio.
Folosind imaginile capturate de radioelescopul Murchison Widefield Array (MWA), astrofiziciana Natasha Hurley-Walker și colegii ei au descoperit rămășițele a 27 de stele uriaşe, care au explodat, devenind supernove la sfârșitul vieții. Aceste stele ar fi fost de opt ori mai multe masive decât Soarele înainte de a dispărea, cu mii de ani în urmă.
Resturile celor mai tinere și apropiate supernove, sau ale celor din medii foarte dense, sunt mai ușor de detectat, iar oamenii de știință cunosc deja 295 dintre ele. Spre deosebire de alte instrumente însă, radiotelescopul MWA este capabil să găsească supernovele mai vechi, dar şi pe cele situate la distanțe foarte mari. Astfel, una dintre supernovele recent găsite este situată în spațiul gol foarte îndepărtat și, deși este destul de tânără, are o lumină foarte slabă, ceea ce face dificilă detectarea acesteia. „Este vorba despre rămășițele unei stele care a murit cu mai puțin de 9.000 de ani în urmă, ceea ce înseamnă că explozia ar fi putut fi vizibilă pentru popoarele indigene din Australia de la acea vreme„, a declarat Hurley-Walker.
Profesorul Duane Hamacher, expert în astronomie culturală la Universitatea din Melbourne, este sigur că noile informații despre această supernovă ar putea fi folosite pentru a lucra cu băștinași australieni pentru a afla dacă vreuna dintre tradițiile sale descrie în vreun fel existenţa respectivului fenomen.