Imaginea zilei vine de la Focşani. Şi totuşi la Focşani lucru acesta s-a întâmplat la o benzinărie de pe şoseaua de centură a municipiului, unde un autotren care transporta un elicopter al Armatei Române s-a oprit să alimenteze. Imaginea a fost surprinsă de un localnic, care a dorit să împărtăşească momentul cu publicul de pe Facebook.
Evident, comentariile celor care au văzut trăsnaia nu s-au lăsat aşteptate: „Îl duce la programul “Rabla” sa i-a unul electric!!”, sau „Alimentează să plece în Ucraina să se bată cu Putin”, sunt doar două dintre mesajele spumoase după vizionarea imaginii. Zilele trecute, Focşaniul şi zonele învecinate au fost survolate de elicoptere militare.
De altfel, un elicopter militar de ultimă generaţie a fost prezentat pentru prima dată în România, la Baza 90 din Otopeni. Este vorba despre o aeronavă militară, produsă în Germania, care este multifuncţională, adică poate executa cel puţin cinci tipuri de misiuni. Elicopterul este utilizat de militari pentru atac, recunoaştere, supraveghere şi transport persoane rănite, şi reconfigurarea se face într-un timp record.
oate cea mai importantă particularitate a acestui elicopter este că se poate configura foarte rapid de la o misiune la alta. Adică poate deveni dintr-un elicopter de atac, în unul de transport pacienţi în mai puţin de o oră, potrit Digi 24. „În misiunile de atac, când foloseşti rachete, arme, depinde de misiune, durează 15 minute maximum să se schimbe configuraţia. Poţi să faci misiuni de recunoaştere, atac, supravegherea terenului şi transportul de persoane rănite.
Ne putem imagina o astfel de operaţiune şi dacă motorul este pornit, în acest fel se salvează timp, până când aeronava va fi din nou ridicată”, a declarat reprezentantul firmei, Georges Durdilly.
Potrivit sursei citate, elicopterele de acest tip sunt capabile să facă manevre singure, în timp ce militarii se ocupă de misiunea pe care o execută.
„Poţi să te ridici de la sol automat, fără mâini. Poţi să cobori de asemenea automat. Pe lângă această capabilitate, are rolul să crească eficienţa misiunii. Poţi să execuţi misiunea, poţi să cobori noaptea, fără să ai referinţe din exterior, mulţumită acestei automatizări”, a precizat directorul de marketing, Christian Fanchini.
Citeşte şi: Adolescent de 17 ani, mort după ce elicopterul SMURD trimis să-l salveze a aterizat la 15 kilometri distanţă