Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Timișoara este plină de pacienții infectați cu o formă gravă de Sars-Cov-2, iar medicii luptă până la epuizare pentru a le salva viețile.
În clipul postat pe pagina de Facebook RoVaccinare, imaginile vorbesc de la sine, iar sentimentul cel mai acut este acela de disperare și neputință, iar în cazurile fericite, apare și speranța.
Pacienții în stare gravă sunt intubați, unii dintre ei sunt conștienți, iar în privirile lor se citește groaza, căci în perioada cât au au fost internați au văzut cum alți oameni, cu același diagnostic de Covid ca și ei, au sfârșit subit în ciuda străduinței medicilor.
„Mi-e frică, mi-e frică.” repetă cu vocea tremurândă o femeie infectată cu Sars-Cov-2. „Am o fetiță și un soț care mă așteaptă acasă. Nu m-am vaccinat și îmi pare rău.”, continuă ea. Femeia este intubată și a ajuns la ATI cu o formă gravă de COVID. Aceasta a mărturissit că nu s-a vaccinat deoarece i-a fost teamă de serul anti-Covid, însă acum recunoaște că îi este mult mai frică de boală.
„Există un flux mare de pacienți care necesită terapie intensivă, vor gasi Secția de Terapie Intesivă blocată cu pacienți internați.”, a declarat medicul primar anestezist Zoran Sandici.
Citește și: Spitale fără căldură la Timişoara. Subprefect: „Singura alternativă este încălzire pe curent, ceea ce poate duce la tragedii”
„Eu n-aș putea sa fac jobul lor niciodată nici în 10 vieți nici al fetelor, asistente infirmiere oricare dintre ele. Probabil îmi lipsesc cuvintele. Mi-ar trebui mai mult de o lună ca să descriu calvarul meu și abnegația lor. În ATI se salvează vieți! Sper să scap. Sunt mulți care au scăpat” a declarat un pacient care a petrecut trei săptămâni internat la ATI și care speră că va pleca în curând acasă.
Adevărul sumbru este prezentat chiar de medicul anestezist care vorbește atât despre lipsa personalului medical într-un moment de criză medicală dar și despre dificultățile întâmpinate din cauza infrastructurii spitalelor.
„Cazurile de persoane fără comorbidități sau cele cu comorbidități minime sunt cazurile fericite.”, a mai continuat medicul. O altă problemă extrem de gravă este lipsa de personal, pentru că personalul pe care îl vedeți este detașat din alte părți.
Cineva își imaginează că se cumpără niște paturi și avem paturi de terapie sau că cineva cumpără niște ventilatoare le aduce într-un spital din nou nu este așa. Oricâte achiziții s-ar face de paturi monitoare, injectomate, ne lovim de infrastructura spitalului adica spațiile care asigură secțiile de ATI trebuie să respecte niște norme. Avem aproximaticx 6 din 10 cazuri care sunt decese.”, concluzionează medicul.