O femeie a găsit trei pui de șoareci într-un supermarket din municipiul Lugoj. Imaginile le-a postat pe rețelele sociale, iar acestea, în contextul isteriei create de controalele lui Piedone, au devenit imediat virale.
“LIDL Lugoj (Timișoara)!!!!PUI DE SOARECI!!!@Lidl Romania #piedone“, a menționat doamna respectivă în postare.
Reprezentanții magazinului au reacționat și au lăsat un comentariu la postarea respectivă.
“Bună. Ne cerem scuze pentru această situație. Am luat măsurile necesare și facem mereu eforturi pentru a împiedica pătrunderea rozătoarelor în magazinele noastre“, au precizat reprezentanţii supermarketului din Lugoj.
2.000 de restaurante vor fi închise după ce un șobolan a fost găsit într-o supă
Sukiya, cel mai mare lanț fast-food care se bazează pe carnea de vită din Japonia, va închide temporar 2.000 de restaurante, potrivit Le Figaro. Acestea vor fi închise timp de patru zile, începând de luni.
Decizia a fost luată după ce compania s-a confruntat în acest an cu mai multe incidente grave. Weekend-ul trecut, compania a prezentat scuze publice pentru un incident produs în ianuarie. Atunci un client a găsit în farfuria de supă un șobolan, iar unitatea a fost închisă timp de două zile pentru deratizare.
Sâmbătă, Sukiya a anunțat că un nou incident s-a produs vineri la un restaurant din zona Tokyo. Într-un produs servit unui client a fost găsită o insectă. Managerul unității a prezentat scuze clientului și apoi a decis să închidă restaurantul.
Conducerea lanțului a decis să suspende activitatea unităților din întreaga țară pentru a face curățenie generală și a modifica procedurile de lucru. Măsura se va aplica începând de luni. Vor fi exceptate de la închidere doar câteva unități aflate în centre comerciale. Incidentele au afectat valoarea acțiunilor companiei de la Bursa de Valori din Tokyo.
Este un produs popular în țara noastră, pe care mulți români îl folosesc în bucătărie. Mai precis, este vorba despre anumite conserve de viță-de-vie, pe care conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui a decis să le retragă de pe rafturile magazinelor.
Aceste conserve vin din Bulgaria, iar autoritățile precizează că ar fi contaminate cu penconazol. Mihai Ponea, directorul instituției, a precizat că DSVSA a primit o notificare prin Sistemul Rapid de Alerte iRASFF, care preciza că s-a dispus retragerea acestui produs din toate magazinele din Europa. Mai precis, este vorba despre conserva Frunză Viţă-de-Vie 660g. Giana origine Bulgaria, lotL/G-200724 TDV19/07/2027.
În țara noastră, acest produs era distribuit într-un magazin din județul Vaslui, de unde au fost scoase de pe raft nu mai puțin de 49 de bucăți.
„Produsul Frunză Viţă de Vie 660g Giana origine Bulgaria este distribuit într-o unitate aparţinând unui operator economic din judeţul Vaslui. Au fost retrase 49 de bucăţi. Pesticidele sunt produse chimice utilizate în agricultură pentru a proteja culturile împotriva insectelor, fungilor, buruienilor şi a altor dăunători. Penconazol este clasificat ca toxic pentru reproducere, sistem imunitar, sistemul nervos, categoria 2 conform Reg CE nr.1272/2008 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi a amestecurilor.
Penconazolul este utilizat pentru controlul mucegaiului pudră, al crustei fructelor din sâmburi şi al altor agenţi patogeni fungici de pe fructe şi legume. Determinarea activităţii şi rezultatele testelor de eficacitate în câmp arată că are un efect de control mai bun asupra putregaiului alb al strugurilor”, a explicat Mihai PoneaExperții de la DSVSA Vaslui au explicat faptul că cei care consumă produse care conțin urme peste limita admisă a acestui pesticid riscă să se confrunte cu greață, vărsături, dureri abdominale, cât și cu tulburări digestive. Aceste simptome pot fi mai intense dacă produsul a fost consumat de către copii.
Din acest motiv, autoritățile din țara noastră au fost alertate în privința pericolului reprezentat de acest produs. Nu mai puțin de 49 de bucăți au fost retrase de pe rafturile unui operator economic din județul Vaslui.
Un număr de 60 de bucăți de legături de pătrunjel au fost retrase de la comercializare din patru magazine din Vaslui, Bârlad și Huși, după ce s-a stabilit că produsele proveneau dintr-un lot infestat cu un pesticid periculos.
„Urmare a analizării de către un laborator din Germania a unei probe prelevate în cadrul programului de autocontrol de către un mare retailer din România, din produsul pătrunjel rădăcină legătură origine Italia, care a fost furnizat de către un operator din Ungaria, pentru care s-a determinat prezența pesticidului neautorizat chlorpyrifos-methyl și nu este apt consumului uman în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale, având în vedere riscul pentru sănătatea umană, am luat decizia de retragere de la consumator și dirijare la neutralizare în cursul zilei de vineri, 28 martie, după efectuarea controalelor în cadrul cărora am descoperit problema. La nivelul județului Vaslui, au fost retrase de la comercializare un număr de 60 de bucăți/legături, care au ajuns în patru magazine din Bârlad, Huși și Vaslui”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, Mihai Ponea.
În cursul zilei de joi, autoritățile au primit prin Sistemul Rapid de Alerte iRASFF o informare care preciza că la nivel european s-a inițiat retragerea produsului pătrunjel rădăcină legătură lot origine Italia, furnizor din Ungaria, pentru care s-a determinat prezența pesticidului neautorizat chlorpyrifos-methyl 0,022 mg/kg – ppm față de limita maximă admisibilă 0,010 mg/kg – ppm. Clorpyrifos-methyl este un insecticid utilizat pentru combaterea insectelor dăunătoare pe o serie de culturi. Substanța este, de asemenea, utilizată pentru tratarea cerealelor depozitate și a depozitelor goale.
„În cazul consumului de produse ce conțin urme peste limita admisă a acestui pesticid, există risc crescut de anumite boli și afecțiuni, inclusiv cancer, tulburări hormonale, probleme reproductive și afecțiuni neurologice. În urma consumului produselor vegetale care conțin această substanță peste limita admisibilă, pot apărea tulburări digestive, dureri abdominale, greață, vărsături. Tulburări mai severe pot apărea în cazul consumului acestor produse vegetale de către copii. Din cauza efectelor adverse ale utilizării pesticidelor în agricultură, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca înainte ca pesticidele să fie autorizate pentru utilizare, acestea să fie testate pentru toate efectele posibile asupra sănătății oamenilor, iar rezultatele să fie analizate de experți în vederea evaluării oricărui risc pentru om”, a precizat șeful DSVSA Vaslui.
Nicuşor Dan, despre controalele preşedintelui ANPC: Un pic de exces / E bine că astfel de lucruri sunt remediate, dar nu te poţi duce să înspăimânţi un întreg sector de restaurante, nu poţi să alungi oamenii care stau la masă
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, consideră verificările pe care le face preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone, ca având ”un pic de exces”. El a precizat că este bine că astfel de lucruri sunt remediate, dar a adăugat că nu ”te poţi duce să înspăimânţi un întreg sector de restaurante” şi că nu poţi alunga oamenii care stau la mese. El consideră că nu poţi face spectacol cu afacerile oamenilor care fac investiţii.
Nicuşor Dan a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, dacă preşedintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, se gândeşte la o candidatură la Primăria Capitalei, în cazul în care Dan devine preşedintele României, având în vedere controalele pe care le face acesta în Bucureşti.
”Nu ştiu. E un proces democratic, dar haideţi să ajungem până acolo”, a explicat Nicuşor Dan. El a fost întrebat cum vede acţiunile lui Cristian Popescu Piedone ca şef al ANPC. ”Să-l evalueze bucureştenii şi oamenii. Un pic de exces. Bineînţeles că e bine ca lucruri de felul ăsta să fie remediate în sectorul privat, dar nu poţi să te duci să înspăimânţi un întreg sector de restaurante, nu poţi să alungi oamenii care stau la masă. Sunt nişte oameni care au investit din banii lor şi care dau de lucru multor altor oameni. Trebuie să le dai în preaviz să-şi rezolve problemele pe care le au, nu să te duci aşa să-i ameninţi, să faci spectacol cu afacerile lor”, a precizat primarul Capitalei.
El a adăugat că dacă legea se aplică la literă, atunci jumătate din mijloacele de transport din Capitală vor fi scoase de pe traseu.
”Dacă luăm literă la literă o să scoatem jumătate din mijloace de transport din Bucureşti. Haideţi să-i întrebăm pe bucureşteni dacă vor să facem asta. Aşa, dacă aş porni din degete şi ar veni două miliarde de euro, am schimbat mâine toată flota, dar nu-i avem”, a mai declarat Nicuşor Dan.