Dumitru Buzatu se pregătește de apărare, după ce a fost prins în flagrant cu geanta plină de bani în portbagaj. În urma închipuitelor motive pentru care suma de 1,25 milioane de lei se afla în mașina sa, printre covrigi de Buzău și o oală cu sarmale, fostul șef al Consiliului Județean Vaslui se gândește la o nouă poveste de spus în fața anchetatorulor. Între timp, echipa România TV a intrat în casa acestuia și ne arată în ce condiții trăia baronul vasluian.
După detaliile despre averea impresionantă a lui Dumitru Buzatu, făcută în Vaslui, unde oportunitățile nu sunt chiar la ordinea zilei, acum vă prezentăm și imagini din casa în care acesta locuia.
„Un hol, apoi bucătărie, nu e sofisticată. Haideți în living, biroul este haos, multe hârtii, canapea, colecție de băuturi, cadouri primite de-a lungul timpului, icoane multe aici și un acordeon vechi, nu am aflat dacă știe să cânte sau nu, vă invit la etaj, să urcăm împreună. Observăm că pe jos e doar gresie, am găsit un colț țărănesc, covoare despre care am aflat că sunt de la bunici moștenite, țesute de părinții lui, aici vase de lut, biblioteca, colecția lui Eminescu, aici o laiță, are și președintele Consiliului Județean laiță, aici fotoliu cu măști și aici două dormitoare. Putem intra, nu este lux, o cameră modestă, așadar cam asta este locuința președintelui Consiliului Județean. Vă mai spun că mai deține un singur autoturism vechi, pe care l-a primit cadou de la fiu, președintele CJ deține terenuri la Zapodeni, câteva hectare dar și alte proprietăți în județul Suceava, terenuri și păduri în comun cu alte persoane, s-a vorbit despre conturi în Elveția, terenuri pe care le-ar avea pe numele iubitei, Ana Maria Obreja, știm cu siguranță că avea o societate comercială, el este singurul acționar”, a transmis Aurina Petrea direct din casa lui Dumitru Buzatu.
S-ar părea că politicianul nu se lăuda la vedere cu banii săi, preferând să investească în terenuri, conturi în străinătate și afaceri. Stilul de viață modest l-a ajutat să nu pară suspect, însă flagrantul organizat chiar de partenerul său, Emil Savin, l-a dat de gol. Totuși, declarația lui de avere este destul de stufoasă. În anul 2022, Buzatu a avut un salariu de la Consiliul Județean în valoare de 164.268 de lei. La acest venit s-a adăugat pensia pentru limită de vârstă de 95.820 de lei și pensia specială ca fost parlamentar de 73.372 de lei. În total, este vorba despre o sumă de circa 330.000 de lei, adică aproximativ 28.000 de lei lunar (5.600 de euro).
Conform declarației de avere, Dumitru Buzatu este proprietarul a nouă terenuri, patru dobândite prin contract de vânzare cumpărare iar cinci prin ”altele”. Două terenuri sunt deținute în cotă parte, restul exclusiv de Dumitru Buzatu. Cel mai mic teren are 500 de mp, iar cel mai mare 46.000 de mp. Patru terenuri sunt agricole, două forestiere, două intravilane, iar unul se află în „altă categorie”. Două terenuri au fost obținute în 2006, două în 2008 și restul de 5 în 2018. El deține două autoturisme, o șalupă și o rulotă. În 2022, a înstrăinat către fiul său o casă de locuit, un teren intravilan și un teren agricol. Dumitru Buzatu are trei conturi în bănci și un credit în bancă pe cinci ani, scadent în 2026 în valoare de 205.202 lei.
Echipa România TV a ajuns și pe moșia „regelui asfaltului” din Vaslui, Emil Savin, iar în cazul lui, luxul și opulența nu sunt deloc ascunse de ochii lumii.
Clădirea impresionantă, situată la doar 15 kilometri de Bârlad, măsoară peste 1.500 de mp, iar terenul de 12.000 de mp este amenajat ca un adevărat parc public. Alei cu leagăne pavate cu materiale scumpe, copaci și tufișuri, poartă din fiert rezistent, cu un design prețențios, acestea sunt elementele care împodobesc curtea lui Emil Savin. Nu se știe care a fost motivul pentru care acesta l-a dat în gat pe Dumitru Buzatu, pentru că se știa că cei doi sunt prieteni de-o viață.
Emil Savin nu deține doar palatul din Vaslui, ci și mai multe firme, trecute atât pe numele lui, cât și pe al fiicelor sale, dar și o pensiune. Afaceristul a strâns o adevărată avere, având mai multe contracte încheiate cu statul român, dar și Dumitru Buzatu, prin Consiliul Județean. Din 2019 însă, Savin nu a mai facut afaceri prin CJ Vaslui. Ultimul contract, pentru drumul strategic, a fost și cel de la care a pornit tot acest scandal de corupție.
Iar dacă bunul său prieten, Emil Savin, l-a denunțat la DNA, Buzatu nu a fost lăsat baltă de însuși șeful DGASPC Vaslui, Dragoș Cazacu. Acesta se afla într-o altă mașină, alături de amanta lui Buzatu, la momentul flagrantului. Șeful uneia dintre cele mai importante instituții locale este prieten bun de familie cu Dumitru Buzatu, fiind foarte apropiat de fiul acestuia, Tudor Buzatu. Cazacu a declarat chiar că ar fi dispus să facă împrumut în bancă pentru a-i plăti avocații lui Buzatu.
Apărătorii fostului PSD-ist deja pregătesc apărarea acestuia. Fostul șef al CJ Vaslui susține că i-a cerut lui Savin un împrumut de 125 de mii de lei și că nu a verificat suma exactă care se afla în geanta primită de la acesta deoarece credea că este vorba despre ce au discutat. Buzatu spune că și-a dat seama că primise de la Savin 1,25 de milioane de lei în momentul în care a fost oprit de DNA și banii au fost numărați. Mai mult, avocații spun că nu există dovezi că Buzatu a cerut mită și susțin că acuzatorul, Emil Savin, a avut convingerea că trebuie să dea 10% șpagă, după cum chiar el ar fi declarat.