Sunt, într-adevăr, foarte multe asemănări fizice între cele două, dar nu sunt rude apropiate nicidecum. Fac parte din ordine complet diferite și au un impact diferit asupra culturilor agricole.
Cârtița are corpul cilindric, acoperit cu blană neagră-lucioasă, lung de 12-15 cm, iar masa corporală de 50-150 g. Membrele anterioare sunt scurte, cu gheare foarte puternice, adaptate săpatului. Capul este conic, cu botul alungit, ochi foarte mici, iar urechea externă lipsește. Cele mai dezvoltate simțuri sunt mirosul și auzul.
Orbetele, căruia i se mai spune și câine de pământ, are corpul alungit și cilindric și poate ajunge la aproximativ 23-35 de cm. Are capul scurt și lat aplatisat dorso-ventral, iar botul rotunjit. În afara gurii sunt situați dinții-incisivi, foarte lați și puternici, destinați săpării galeriilor.
În timp ce cârtițele sunt animale exclusiv carnivore, hrana lor principală fiind râmele și insectele adulte sau larvele lor, orbeții provoacă daune mari culturilor agricole pentru că mănâncă doar hrană de origine vegetală.
Cele 13-16 specii de orbeți sunt răspândite în estul regiunii mediteraneene și sud-estul Europei – Austria, Ungaria, România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, fosta Iugoslavie, Grecia, Turcia, în stepele și silvostepele părții europene a Rusiei la est până la râul Emba, în sud-vestul Asiei (Iran, Irak, Siria, Israel, Iordania) și nord-estul Africii (regiunile nordice ale Egiptului și ale Libiei).
În România trăiesc două specii – orbetele mare (Spalax leucodon) și orbetele mic (Spalax microphthalmus) – răspândite în Câmpia Transilvaniei, în Câmpia Dunării, în Bărăgan, în Dobrogea si in Moldova; (popular) cățelul-pământului sau țâncul-pământului.
Citește și 13 urşi din Covasna urmează să fie împuşcaţi. Decizia de ultimă oră luată de Ministerul Mediului
Citește și Guvernul promite investiții masive la Mamaia: „Trebuie să concureze cu orice plajă din lume”