Imagini impresionante! Înălţarea nisipului cu 2-3 metri le-a dat planurile peste cap managerilor cluburilor de lux din zonă care au avut o întrevedere în urmă cu o zi cu reprezentanţii de la Apele Române, pe plaja din Mamaia.
Reprezentanţii localurilor au cerut socoteală autorităţilor şi sunt dispuşi să facă orice ca să li se facă dreptate. Aceasta este a două lovitură în decurs de un an, după ce pandemia de COVID şi restricţiile au lovit puternic sectorul HoReCa.
„Când ne-a dat autorizaţia nu ne-a spus nimeni de aici -vedeţi că noi peste 2, 3, 5 ani o să ne înălţăm nisipul la 1,5 metri jumate, doi sau chiar trei.”, a declarat revoltat patronul NUBA, unul dintre cele mai de succes cluburi de lux din Mamaia.
Proiectul prevede ca plaja să aibă nisipul mult mai sus decât nivelul mării. Acest lucru le creează doar necazuri investitorilor din Mamaia Nord.
„Probabil apele pluviale se vor aduna în faţa clădirii. Nu avem sistem de colectare a apelor pentru că nu a fost prevăzut. Aflăm post-eveniment că ne-am coborât cu un metru sub cota 0 a nisipului.”, a declarat afaceristul Ionuţ Barbu.
Construcţiile vechi de plajă trebuie demontate şi refăcute pe noile amplasamente. Managerii însă atrag atenţia şi spun că acest lucru este imposibil.
„Nu poate nimeni să mute un beach-bar niciodată. N-ai cum. E prins în cuie, cu şuruburi. Şi dacă ar fi să-l muţi, unde să îl duci, unde să îl depozitezi. Vom intra cu vola efectiv în ele şi vom reface altele în primăvară.”, spune Mihai Spanţoveanu, manager plajă H20.
Mai mult decât atât, lucrurile sunt şi mai grave pentru manageri. Se pare că Uniunea Europeană nu permite activităţi comercial-financiare şi profit financiar pe investiţiile cu bani europeni.
De altfel, în zona Mamaia Nord, şezlongurile se închiriau cu peste 50 de lei, în zona exclusivistă de lângă cluburile de fiţe, iar paturile sau baldachinele ajungeau la 200-300 de lei. Pe plaja nou construită nu au voie să coste bani. Asta înseamnă pierderi, potrivit Doborgea TV.
„Efectul de a fi la nivelul apei, la buza apei, va dispărea complet, pentru că vom avea clienţi care vor trebui să parcurgă 50-80 de metri până la plaje, deci toate poziţiile premium vor deveni în plan secundar, iar cearceafurile vor avea prioritate”, a mai adăugat Alin Negulescu, patron NUBA.
Singura soluţie ar fi ca Apele Române să permită într-un fel sau altul să-şi aducă afacerile pline de profit lângă apă.
„Noi vom face tote demersurile necesare către Ministerul de Finanţe pentru a vedea dacă putem să adiţionăm sectoarele noi de plajă la cele vechi”, a spus Bogdan Bola, director Apele Române Dobrogea Litoral.
Litoralul românesc va avea o nouă faţă în noul sezon estival. Astfel, lățimea plajelor de la malul mării ar trebui să crească în 2021 cu 60 – 100 de metri.
„Peste 840 de milioane de euro, care sunt investite în această a doua etapă a proiectului, prin care, pe o lungime de 30 de kilometri, vom reuşi nu doar să combatem eroziunea costieră – fapt care ar fi dus ca în următorii 10-20 de ani România, pe anumite porţiuni, să nu mai fi avut plaje – reuşim prin acest proiect să dăm o şansă biodiversităţii, astfel încât au fost prinse măsuri pentru prima oară.
Vorbim de refacerea ecosistemelor marine şi de conservare a biodiversităţii şi, poate, cel mai important, pentru întreaga societate românească şi este vestea bună, prin acest proiect, suprafaţa plajelor României va fi dublată”, a declarat Alexe, ministrul Mediului.