Imagini cu tineri înfometați care aleargă după un camion care transportă alimente au fost surprinse pe o stradă din Abuja, capitala Nigeriei. În acest context, distanțarea socială este inexistentă, nigerineii încercând cu disperare să obțină alimente.
Acestea sunt semnele disperării și foametei pe care o simt oamenii, în condițiile în care țara africană se luptă cu pandemia.
„Oamenii sunt înfometați. Dacă locul meu de muncă îmi va permite să merg afară, voi merge. Chiar dacă văd armata pe străzi, nu îmi pasă. Nu îmi pasă dacă armata mă ucide. Prefer să mor de coronavirus decât să mor de foame”, spune unul dintre cetățenii nigerieni surprinși în imagini.
Nigeria se afla pe lista țărilor care vor fi lovite după pandemia de coronavirus. Organizaţia estimează că numărul persoanelor afectate de foamete ar putea să se dubleze în acest an şi să ajungă la 265 de milioane.
David Beasley, şeful Programul Alimentar Mondial, spune că e nevoie urgentă de măsuri imediate, pentru a fi evitată o catastrofă. El a dat publicităţii şi o listă a celor mai expuse zece ţări la această foamete de proporţii biblice care va urma pandemiei de COVID-19.
Raportul anual asupra crizei alimentare indică Yemen, Republica Democrată Congo, Afghanistan, Venezuela, Etiopia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria, Nigeria şi Haiti drept ţările cele mai expuse la acest risc. În Sudanul de Sud, spre exemplu, 61% din populaţie a fost afectată de criza alimentară anul trecut, iar anul acesta situaţia se va înrăutăţi. De asemenea, încă dinainte de pandemie ţări din Africa de Est şi Asia de Sud au fost afectate de invazii uriaşe de lăcuste şi secetă.