Palatul Primăverii, cunoscut și sub numele de Casa Ceaușescu, a fost pentru un sfert de secol locuința familiei Ceaușescu. Casa impunătoare a fost construită în perioada lui Gheorghe Gheorghiu Dej, lider al partidului Muncitoresc Român.
Construcția Palatului Primăverii a fost inspirată de vizitele soților Ceaușescu în străinătate, precum cele de la Palatele Buckingham sau Versailles. Pentru ornamentele interioare din lemn ale camerelor reședinței s-au folosit esențe de lemn, de diverse culori, autohton (stejar, paltin, cireș, nuc) și exotic (mahon, trandafir, păr african, cireș canadian), se arată pe site-ul casaceausescu.ro, care a devenit muzeu.
Citește și: Emil Constantinescu, apariţia rară în public. Cum mai arată fostul preşedinte al României
În incinta expoziției se regăsește o impresionantă colecție de tablouri semnate de Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiață, George Baron Lowendal, precum și o mulțime de tapiserii lucrate manual, plus un mare număr de mozaicuri realizate manual de prof. Olga Porumbaru și prof. Florin Pârvulescu.
Ridicată la mijlocul anilor 60 și cunoscută în epocă drept obiectivul “Palatul Primăverii”, locuința a fost mărită între anii 1970 – 1972.
În interiorul casei lui Nicolae Ceaușescu se regăsesc o sală de cinema, o piscină și un dressing impresionant. Elena Ceaușescu s-a ocupat personal de alegerea candelabrelor și a mozaicurilor, având nu doar piscină, ci și solar și saună.
Data de 26 ianuarie este ziua oficială de naștere a fostului dictator. În perioada în care acesta se afla la putere, această zi era considerată zi națională. Însă, se pare că, de fapt, Ceaușescu s-ar fi născut pe 23 ianuarie 1918, nu la 26 ianuarie.
„Potrivit informaţiilor consemnate în autobiografia pe care o punem la dispoziţia dumneavoastră, acesta s-a născut la 26 ianuarie 1918. Data nu ar corespunde realităţii istorice, Nicolae Ceauşescu născându-se pe 23 ianuarie 1918, în satul Tătărăi din comuna Scorniceşti (Lavinia Betea, Ceauşescu şi epoca sa, Editura Corint, Bucureşti, 2021, p. 17-18)”, menţionează Arhivele Naţionale ale României, potrivit Adevărul.