După fotografia care arată formaţiunile muntoase de pe Marte, robotul Curiosity a transmis pe Pământ o nouă imagine color.
Aceasta este o imagine panoramică a craterului Gale, formată din mai multe cadre surprinse de o cameră de fotografiat montată pe robotul trimis să adune noi date de pe Marte.
În imagine se pot vedea dunele care apăreau şi în imaginea alb-negru, iar tonurile diferite de culoare conduce spre ipoteza existenţei unor texturi diferite de sol.
Cercetătorii vor analiza cu atenţie imaginile şi vor da o atenţie urmelor gri de pe sol, lăsate de aterizarea roverului Curiosity.
Totuşi, cei de la NASA au indicat faptul că imaginile au fost editate, pentru a căpăta mai multă luminozitate, în condiţiile în care planeta Marte primeşte doar jumătate din lumina solară a Pământului.
„Atunci când am realizat hărţile, a fost dificil să ne dăm seama ce poate fi acolo. Aşa că imaginile filmate cu Navcam şi Mastcam ne-au dat primul indiciu despre cum este zona, iar acum ne vom lămuri ce reprezintă, cum s-a format craterul, ce mai trebuie să filmăm ca să înţelegem cum s-a format”, spune Dawn Sumner, cercetător NASA.
Curiosity este echipat şi cu unelte care vor săpa în solul marţian, pentru a căuta carbon şi alte elemente care ar putea susţine viaţa. Totuşi, echipamentele trebuie testate pentru câteva săptămâni, iar până atunci Curiosity va face numai fotografii. Curiosity cântăreşte 900 de kilograme şi este cel mai greu şi mai sofisticat robot trimis vreodată de omenire pe o altă planetă.