Tragedia s-a produs miercuri, în orașul Tizert, în provincia Tarudant. Torentul brusc de apă a măturat locul unde a avut loc evenimentul sportiv.
Majoritatea celor prezenți s-au refugiat în partea cea mai înaltă de lângă stadion, dar unii au urcat pe acoperişul unei clădiri mici. Din cauza forței curentului, structura respectivă a cedat și oamenii care erau acolo au fost târâți de apă. Şapte dintre ei au murit, iar opt sunt daţi dipăruţi.
Victimele sunt un tânăr de 17 ani şi şase bărbaţi în vârstă, care asistau la un meci de fotbal în cadrul unui turneu local, potrivit aceleiaşi surse. În urma operaţiunile de căutare, a fost salvat un bărbat vârstnic, rănit în timpul inundaţiilor provocate de averse puternice, potrivit autorităţilor locale. Acţiunile de salvare vor continua pentru găsirea unei alte persoane date dispărute, potrivit sursei menţionate. Tizert, satul afectat de inundaţie, este situat în regiunea Taroudant (sud). Apele râului au ieşit din matcă şi au inundat un teren pe care se disputa un turneu de fotbal pentru amatori, potrivit declaraţiilor făcute de un localnic pentru AFP. Opt bărbaţi aflaţi în vestiar au fost luaţi de viitură, potrivit acestui martor ocular care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
‘Suntem în stare de şoc, am 64 de ani şi nu am văzut niciodată un astfel de potop’, a mai precizat localnicul. Imagini impresionante filmate cu telefonul mobil şi difuzate pe reţelele de socializare înfăţişează apele tulburi revărsate inundând terenul în doar câteva minute. O parte dintre spectatori, care asistau la meci însoţiţi de familii, s-au refugiat pe un deal, în timp ce alţii au rămas blocaţi pe acoperişul unei clădiri ce a fost inundată rapid de şuvoaiele de apă. Un buletin special al Administraţiei marocane de meteorologie (DMN) a emis miercuri seară o avertizare referitoare la riscurile de averse ”de intensitatea unei furtuni” în mai multe provincii ale regatului. A fost deschisă o anchetă pentru a stabili circumstanţele tragediei şi identificarea responsabililor, au precizat autorităţile locale. Creşterea nivelului apelor a fost cu atât mai violentă, cu cât ploile diluviene au urmat unei perioade secetoase, potrivit presei locale.
Regiunile izolate din Maroc sunt frecvent lovite de inundaţii. În 2014, viituri violente, formate în urma unor ploi torenţiale, au provocat moartea a circa 50 de persoane, precum şi pagube materiale considerabile în sudul ţării. Un studiu publicat în 2015 a scos în evidenţă numeroase deficienţe la nivelul lucrărilor de întreţinere a drumurilor, prevenţiei, alertării şi gestionării situaţiilor de urgenţă. În Maroc au avut loc 35 de episoade de inundaţii în perioada 1951-2015, când s-au produs ”viituri bruşte care au transformat albiile unor ‘ued-uri’ (vale seacă, specifică deşerturilor din Africa de Nord şi Arabia, n.r.)” în ”torenţi violenţi şi distructivi”, potrivit acestui studiu realizat de compania Zurich Insurance.