Imagini şocante dintr-un spital din Constanţa: saloane într-o stare deplorabilă, pereţi care stau să cadă, toalete insalubre

Un nou spital al groazei în România. USR Constanța a publicat, pe pagina de Facebook, fotografii șocante de la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa.  În imagini apar saloane aflate într-o stare deplorabilă, tavane din care picură apa şi toalete insalubre.
Iulian Tudor
20 sept. 2019, 08:09
Imagini şocante dintr-un spital din Constanţa: saloane într-o stare deplorabilă, pereţi care stau să cadă, toalete insalubre

Imaginile publicate de USR Constanţa prezintă situaţia dezastruoasă în care se află Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Contanţa.

În fotografii se pot vedea saloane vechi, murdare, cu tavane din care picură apa şi toalete insalubre. De toate acestea au parte zilnic pacienţii şi cadrele medicale.

„Secția de psihiatrie(Palazu Mare) a Spitalului Județean din Constanța arată ca un loc unde s-ar putea turna filme horror.

Paturi vechi, cearceafuri pătate, pereți scrijeliți cu mesaje ale fostilor pacienți, toalete insalubre, tavane din care curge apa – un tablou de care au parte zilnic pacienții și cadrele medicale.

România se află pe locul doi în Europa din punct de vedere al incidenței bolilor mintale. Statul român este departe de a fi pregătit să îi ajute pe pacienții cu tulburări psihice. Dar la Constanța, situația este mult mai gravă. Constanța este singurul județ unde nu există o secție de bolnavi cronici.

Toate județele care au o secție de psihiatrie în cadrul SJU au și spitale separate de psihiatrie, cu paturi pentru bolnavi acuți și cronici. Spitalele de specialitate sunt situate la periferie sau în afara reședințelor de județ. Toate dispun de condiții hoteliere, săli de sport, terapie ocupațională și acoperă toată patologia psihiatrică. La Constanța nu s-a putut.

Am fost conduși de infractori care au transformat sistemul medical într-un rai al spăgilor.

Este imperios necesar să investim în sănătate în anii viitori”, a scris USR Constanţa pe pagina de Facebook.

Conform unor surse, spitalul nu a mai primit fonduri de peste 25 de ani.

Unitatea a fost preluată în anul 2010 de Consiliul Județean Constanța. 

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Cătălin Grasa, a declarat pentru News.ro, că Secţia de Psihiatrie este una exterioară unităţii spitaliceşti şi îşi desfăşoară activitatea într-o clădire care în anii ’50 era Casa Agronomului. El a afirmat că în curând va începe reabilitarea clădirii respective.

„Este o clădire veche, din anii ’50, o Casă a Agronomului. Am găsit formula de a putea reabilita această clădire. Avem evaluarea tehnică făcută, avem şi o sumă de 350.000 de lei pe care l-a rectificarea bugetară, în prima şedinţă a Consiliului Judeţean, o să o primim şi după licitaţie vom începe reabilitarea clădirii astfel încât până pe 31 decembrie să putem să o aducem într-o stare normală, în nişte condiţii relativ normale”, a afirmat Cătălin Grasa.

El a mai spus că pacienţii nu vor putea fi mutaţi în timpul lucrărilor şi aceştia vor fi izolaţi în perioada respectivă.

„Noi încercăm să izolăm cumva pacienţii să putem să ne desfăşurăm activitatea medicală, Activitatea medicală nu se poate opri. Marea problemă este că nu putem să mutăm pacienţii în altă parte”, a explicat managerul unităţii spitaliceşti.

Cătălin Grasa a spus că lucrările vor consta în igienizarea interioarelor, a băilor, parchetul va fi înlocuit, iar acoperişul, refăcut. El îşi doreşte realizarea unei clădiri noi în care să funcţioneze această secţie de psihiatrie.

„Dorinţa noastră este să avem o clădire nouă pentru că structura Casei Agronomului nu are nimic în comun cu structura unei secţii de psihiatrie care are nişte cerinţe standard.
Dar la ora actuală nu putem, este un orizont îndepărat, vom face eforturi, dar nu numai noi ca spital, ci şi Consiliul Judeţean o să fie alături de noi, poate prin bani de la Guvern, să vedem cum se poate face o clădire nouă. Ne dorim ca aceasta să aibă o capacitate de 90 de paturi, acum sunt 70 de paturi, în care să avem şi un compartiment de psihiatrie copii pe care nu îl avem la ora actuală”, a mai afirmat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Pintea: Ne gândim la posibilitatea de relocare a pacienţilor de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat vineri că se gândeşte la posibilitatea de relocare a pacienţilor de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa, având în vedere că nu crede că vor fi remediate până pe 1 octombrie deficienţele semnalate de Corpul de control al ministerului.

Întrebată de jurnalişti, cu prilejul participării sale la o conferinţă, ce părere are despre imaginile cu Secţia de psihiatrie a Spitalului Judeţean Constanţa în care se văd tavane din care picură apă şi toalete insalubre, ea a răspuns: „Am văzut aceste imagini în urmă cu două săptămâni, nu ştiu dacă au fost filmate acum, dar ce am primit eu acum două săptămâni era cam identic, prin urmare, săptămâna trecută Corpul de control al ministerului a fost în spitalul judeţean Constanţa şi în acea secţie exterioară de psihiatrie, au un termen de remediere două secţii până la 1 octombrie, Chirurgia Plastică şi această secţie de psihiatrie. Părerea mea este că nu, cel puţin psihiatria nu va reuşi să remedieze până la 1 octombrie ceea ce inspectorii au lăsat scris, prin urmare deja ne gândim la posibilitatea de relocare a acestor pacienţi, sunt cam 70 de pacienţi internaţi acolo”.

Ea a amintit că s-au luat măsuri în cazul Spitalului Judeţean Constanţa.

„Noi am mai amendat Spitalul Judeţean Constanţa pentru această secţie, am şi finanţat solicitările pe care le-au avut privind reparaţii capitale, din păcate, banii nu i-au utilizat, i-au returnat ministerului, aşa că, din punct de vedere administrativ, am luat măsuri, am dat şi amenzi acolo. Spitalul e în subordinea autorităţilor locale, aşteptăm ca măsurile pe care noi le-am transmis să fie puse în practică, dar repet nu cred că până la 1 octombrie vor rezolva problemele şi atunci vom suspenda activitatea, la fel şi la Chirurgie Plastică”, a afirmat ministrul.

Ea a menţionat că sunt mai multe posibilităţi în ceea ce priveşte relocarea pacienţilor.

„Astăzi dimineaţă, colegii mei de la Asistenţă medicală analizau datele, precum şi starea de sănătate a pacienţilor de acolo, astfel încât să putem face aceste transferuri, dar în acele condiţii nu mai pot rămâne”, a declarat Pintea.

Întrebată de jurnalişti referitor la o situaţie asemănătoare la o secţie a Spitalului Judeţean din Târgovişte, ea a răspuns că nu a fost informată, dar că în ultima săptămână au fost mai multe sesizări, iar Corpul de control are un program încărcat.

„Nu am fost informată, nu ştiu despre acele condiţii, dar am avut mai multe sesizări în ultima săptămână de la mai mulţi pacienţi, aparţinători de la spitalele din ţară şi Corpul de control are un program foarte încărcat în următoarea săptămână. (…) Şi direcţiile de sănătate publică şi spitalele se scuză cu acele planuri de conformare care trebuie implementate până în 31 decembrie 2020, dar este un paragraf pe care-l trec cu vederea – atâta vreme cât se pune în pericol siguranţa pacientului, nu se ţine cont şi se suspendă activitatea până la remedierea situaţiei”, a spus Pintea.


Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Lidl aduce la raft de luni, 29 iulie 2024, produsele care au rupt norma printre români. Se vor vinde repejor
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cum poți călători mai ieftin. Sfaturile specialiștilor și cele mai răspândite greșeli
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Interzis pentru cei care au telefoane mobile. Te arestează imediat. Se dă lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Eduard Ionescu – Victorie Spectaculoasă la JO Paris 2024 după Salvarea a Șase Mingi de Meci
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!