Becali, în vârstă de 66 de ani, a optat pentru o ținută compusă din pantaloni de piele și bocanci, o alegere remarcabilă pentru un eveniment religios. Alături de el s-a aflat Alexandru Tudor, fost arbitru internațional, cunoscut pentru apropierea sa de valorile creștine. Tudor a fost îmbrăcat în veșminte specifice cântăreților bisericești, subliniind rolul său activ în cadrul slujbelor.
Cei doi au asistat la Sfânta Liturghie și la slujba Sfințirii Mari a apei (Agheasma Mare), oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în pridvorul Reședinței Patriarhale, scrie Gsp. În cadrul acestui moment special, credincioșii au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită, după care au primit câte o sticlă de 0,5 litri cu Agheasmă Mare, un pachet cu anafură și o iconiță reprezentând Botezul Domnului.
Semnificația Bobotezei
Boboteaza, sărbătorită anual pe 6 ianuarie, marchează momentul în care Iisus Hristos a fost botezat în râul Iordan de Sfântul Ioan Botezătorul. Acest moment simbolizează arătarea Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
Sărbătoarea are o semnificație profundă în tradiția creștină, reprezentând o confirmare a divinității lui Iisus și un moment de curățare spirituală pentru credincioși. Totodată, Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, care începe în ziua de Crăciun și culminează pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan Botezătorul.
În diverse zone ale țării, Boboteaza este marcată și prin tradiții populare. Unele dintre acestea includ colindatul, obiceiurile de prezicere a viitorului în noul an sau concursurile de înot pentru recuperarea crucii aruncate de preot în apă. Fetele nemăritate obișnuiesc să pună busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul, iar comunitățile rurale sărbătoresc cu alaiuri specifice.
Conform tradiției, sărbătoarea Bobotezei este asociată și cu alungarea forțelor răului. Se crede că, odată cu această zi, diavolii și strigoii dispar temporar, simbolizând începutul unei tranziții către anotimpuri mai blânde.