Imagini spectaculoase cu o turmă de zimbri, în România: „Ierarhia se respectă, mai ales la masă”

Un videoclip cu o turmă de zimbri surprins în Parcul Natural Vânători Neamț a fost publicat pe Facebook de Romsilva.
Alina Costache
23 nov. 2022, 13:08
Imagini spectaculoase cu o turmă de zimbri, în România: „Ierarhia se respectă, mai ales la masă”

Parcul Natural Vânători Neamț este unul dintre cele trei nuclee de zimbri aflate în grija Romsilva.

„Zimbru, zimbru, dar ierarhia în turmă se respectă, mai ales la masă. Zimbrilor aflați în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț li se asigură hrană suplimentară, mai ales în sezonul rece, pentru a evita conflictele acestora cu comunitățile locale. Așa cum se poate observa în imaginile filmate de colegul nostru Lică Balmoj, cei care nu respectă ierarhia sunt imediat puși la punct de exemplarele mai puternice”, au menționat reprezentanții Romsilva în postare.

Un zimbru mascul poate ajunge până la 920 de kilograme, iar femelele între 320 și 640 de kilograme. Masculii sunt solitari, pe când femelele trăiesc în turme, atunci când sunt în libertate, alături de pui, până când ajung la maturitate.

Zimbrul a fost reintrodus în România în 1958, la aproximativ două secole de la dispariția acestuia, de către sivicultorii români, după ce au adus din Polonia doi zimbri, pe nume Podarec și Polonka, Cu timpul, s-au format mai multe nuclee de zimbri.

Parcul Natural Vânători Neamț este unul dintre cele 22de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, situat în nordul județului Neamț. Are o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare.

Citește și: Zimbrul a reapărut în România după 200 de ani. Unde poate fi văzut

Reintroducerea lupilor în Munții Măcinului

Specialiștii au luat decizia de a reintroduce lupii în Parcul Național Munții Măcinului, însă parlamentarii nu sunt de acord cu asta, deoarece ar putea reprezenta un pericol pentru oameni.

„n Munții Măcinului, până pe vârful muntelui, știți că există un traseu turistic foarte populat, nu doar în weekend, ci și în cursul săptămânii. Vin foarte mulți turiști din Brăila, Galați și din țară, se organizează și competiții de bicicletă. Și introducerea lupilor nu știu dacă nu ar putea să reducă numărul de turiști. Sunt foarte mulți copii, mame singure cu copii, nu știu dacă lupul într-o zonă populată e binevenit… Nici în Delta Dunării nu știu dacă e…”, susține senatorul Costel Vicol, pentru Digi24.ro.

Potrivit senatorului, argumentul specialiștilor că prin aducerea lupilor se va controla populația șacalilor nu este unul susținut.

„Eu am fost în vara asta în toată Delta, și la Crișan, și la Caraorman, doar să văd șacalul. Am pierdut nopți întregi să văd șacalul. Și nu l-am văzut. Cu toate că guvernatorul sau primarul mi-au arătat diverse filmulețe cu șacali care mâncau un vițel care ieșea dintr-o vacă. Nu știu dacă era în România sau nu. Nu știu de unde era filmarea respectivă, însă eu am mers să văd personal șacalul ăla și cât de mult a stricat. Nu l-am văzut nici ziua, nici noaptea. Iar localnicii spun că, într-adevăr, ar fi niște urme de șacal, însă ei s-au protejat cu anumite cutiuțe, cutii și lumini care se aprind la senzorii de mișcare. Oamenii și-au protejat cumva gospodăriile. Iar animalele care sunt libere, ați văzut că în Deltă toate animalele sunt libere, că sunt vaci, oi, nu au unde să se ducă, zonele lor sunt delimitate de întinderi de apă. Nu prea au fost pierderi. S-a mai întâmplat să intre șacali în curți și să mănânce știu eu ce legume. Dar cam atât”, a adăugat Vicol.

Citește și: Șacalii au atacat și au făcut ravagii în satele de pe malul râului Mureș

Parlamentarii PNL susțin decizia specialiștilor de a reintroduce lupii în Munții Măcinului.

„Specialiștii au decis introducerea și monitorizarea strictă a unor exemplare de lup. Vor fi monitorizați cu niște coliere, colare, nu știu cum le spune, astfel încât să nu afecteze gospodăriile și animalele domestice. Dar zona este foarte vastă acolo și lupii vor găsi hrană din belșug fără să înceapă să atace și gospodăriile. Ideea a fost pentru ținerea în frâu a înmulțirii șacalilor, un animal extrem de dăunător în zona noastră. Face ravagii în zona Dobrogei”, susține George Șișcu.

Decizia de reintroducere a fost luată de membrii Consiliului științific al Parcului Național Munții Măcinului, în cadrul unei ședințe, dar și dublarea suprafețelor strict protejate, așa încât pe circa 75% din teritoriul parcului să fie interzise activitățile oamenilor.

„Se introduce o haită cu cinci, şase indivizi, din care obligatoriu o femelă alfa care va desemna masculul alfa. Va fi o monitorizare permanentă să vedem dacă spaţiul pe care-l asigură şi componenta faunistică de sub specia cheie, lupul, sunt suficiente. Pentru asta va trebui să aducem nu doar lupul, ci să fim atenţi şi la competitori, iar şacalul este competitorul principal. Dorinţa noastră nu e de a-l elimina, ci să-i fie inhibat instinctul de a se reproduce, astfel încât controlul să fie deţinut de lup”, a declarat Viorel Roșca, directorul general al Administrației PNMM.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Un gigant global se extinde în România. Femeile vor fi încântate
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ce avere are Laura Vicol? Suma colosală pe care o deține în bijuterii și ceasuri
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Alphabet renunță la angajamentul de a nu folosi inteligența artificială în scopuri militare
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol