Asociația Pro Infrastructură a publicat imagini spectaculoase cu podul suspendat peste Dunăre de la Brăila.
„Lucrări deosebite la podul Brăila, unde constructorii au întins cablurile temporare ce vor susține pasarela de lucru deasupra Dunării. Cele 20 de cabluri au fost trase cu barja de pe un mal pe altul, câte două la fiecare traversare a fluviului, și ele vor servi ca eșafodaj pentru cele două pasarele pe care muncitorii vor lucra la cablurile principale ale podului.
Din cauza înălțimii și a pantei acestor pasarele, cei care vor lucra pe ele au nevoie de „abilități de pisică”, de aceea terminologia internațională consacrată este „catwalk”, adică „aleea pisicii” sau „puntea pisicii”, au precizat reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură, pe Facebook.
„Abia când aceste pasarele vor fi terminate și muncitorii vor putea circula pe ele se va trece la instalarea cablurilor principale, cele care vor susține efectiv tablierul podului. Se estimează că în următoarele două luni constructorii le vor întinde. În filmare se poate observa și traseul drumurilor către pod, acestea fiind recent autorizate în întregime de către Ministerul Transporturilor”, arată sursa citată.
@andrei3246Sau terminat de tras sufele secundare pe care va veni plasa#fy #foryou #braila #podsuspendat #combină #podpestedunare #inaltme♬ Astronaut In The Ocean – Masked Wolf
Lucrările la podul suspendat peste Dunăre de la Brăila avansează bine atât la pod, cât şi la drumurile de legătură, complet deblocate de luna trecută, a precizat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Podul suspendat peste Dunăre este cea mai mare lucrare de infrastructură din România din ultimii 30 de ani, conform Digi24.
Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) asigură o finanțare de 363 de milioane de euro pentru podul suspendat și pentru 23 km de drumuri ce fac legătura dintre Brăila, aflată pe malul vestic al Dunării, și județul Tulcea, situat pe partea estică, conform Comisiei Europene. Podul și drumurile de legătură vor spori viteza și siguranța călătoriilor între Regiunea Nord-Vest a României și Marea Neagră, precum și către vecinii Republica Moldova și Ucraina.
Constructorii estimează că ridicarea platformei va dura două luni și jumătate. Cablurile de 60 cm grosime care vor susține tablierul podului sunt produse de către o companie japoneză și au o garanție de 120 de ani.
@andrei3246Răspunde lui @hatzgabi1 ##inaltme #podpestedunare #podsuspendat #braila #inaltime♬ sunet original – Dogaru Andrei
Distanța dintre cei doi piloni de 192 m înălțime ai podului este de 1 120 m, în timp ce la Golden Gate este de 1280 m. Această minune inginerească a României va avea o lungime totală de 1 974 m, cu 4 m mai mult decât construcția americană.
Podul va avea patru benzi de circulație, la care se adaugă două benzi pentru pietoni și biciclete. Construcția a început în 2019 și este preconizată a se finaliza în 2023.
Citeşte şi: Cum va arăta „golden Gate-ul” de la Brăila şi în ce stadiu sunt acum lucrările – VIDEO
Luna trecută, Drulă anunţa că la sfârşitul anului viitor Podul de la Brăila se va deschide împreună cu 10 kilometri din drumurile de legătură.
La rândul său, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţase că a fost emisă autorizaţia de construire pentru 15,17 km din drumurile de legătură cu Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila şi astfel antreprenorul are autorizaţie de construire pentru realizarea întregului proiect în lungime de 23,46 km.
„Podul suspendat va avea o lungime totală de de 1.974,30 metri, o deschidere centrală de 1.120 metri şi două deschideri laterale de 489,65 şi 364,65 metri. Gabaritul pe verticală al podului va fi de 38 de metri de la nivelul de inundaţii maxim, îndeplinind astfel criteriile de navigaţie pe Dunăre”, susţin reprezentanţii CNAIR.
Citeşte şi: Cătălin Drulă: „Proiectul podului suspendat de la Brăila merge cu toată viteza înainte” VIDEO