Imagini terifiante din Mariupol, la o lună de la încheierea asediului asupra oțelăriei Azovstal. După cucerirea oraşului de către militarii ruşi, ucrainenii trăiesc izolați de lumea exterioară, cu acces limitat la telefon și internet.
„A fost mai rău decât în iad. Nu există cuvinte pentru a descrie ce am trăit. Nu aveam gaz și electricitate. Doar cei norocoși aveau apă”, a mărturisit Vladimir Korcima, un bărbat de 55 de ani, care a trăit toată viața în Mariupol.
A părăsit oraşul la sfârşitul lunii mai, iar acum se află la Kiev, unde a înfiinţat un centrul care îi sprijină pe oamenii din Mariupol fugiţi din calea războiului. Centrul, care oferă hrană și găsește locuințe pentru refugiați, este primul loc în care ajung mulți dintre cei care au reușit să fugă din orașul cucerit de ruși.
âBărbatul a povestit că blocul în care a trăit a devenit o ruină. Îi e greu să ia legătura cu fratele său și cu alți oameni care au rămas în Mariupol. Furnizorul de internet nu mai oferă servicii din martie, iar fratele lui Korcima este nevoit să meargă până la periferia orașului pentru a prinde semnal ca să comunice cu lumea din afară, scrie The Guardian.
În schimb, Rusia s-a grăbit să umple vidul de informații din Mariupol, cu ajutorul unor dube cu ecrane mari montate pe ele. „Complexele de informații mobile”, așa cum sunt numite, difuzează știri ale televiziunii ruse de stat și dezbateri politice în care experții ruși susțin invazia.
Presa de stat rusă a anunțat că semnul aflat la intrarea în Mariupol a fost înlocuit cu unul pictat în culorile drapelului rus. „Denazificarea a fost un succes în Mariupol”, a scris Vladimir Soloviov, unul dintre principalii jurnaliști ruși de propagandă.
Dar nici măcar presa rusă de stat nu mai ascunde situația dificilă din Mariupol.
„Locuitorii din Mariupolul distrus gătesc ciorbă din porumbei, la focurile aprinse în curțile lor”, a relatat televiziunea de stat NTV, de stat rus, din oraș la sfârșitul lunii mai. O mare parte din oraș nu are electricitate și apă, a mai relatat presa rusă.
https://twitter.com/CanadianUkrain1/status/1536699563565776896?s=20&t=qhq4ETHL28cTVZmDlWxcaw
În plus, deteriorarea situației sanitare și lipsa medicamentelor agravează situația.
La centrul de ajutor din Kiev, Oleg, un alt locuitor al Mariupolulului, a povestit că a mers cu fratele lui mai mic la dentist, pentru că a suferit de dureri „îngrozitoare” cât timp orașul a fost bombardat, iar ei au stat ascunși în buncăre.