Imagini uluitoare cu o tornadă în Marea Neagră au fost publicate pe reţelele de socializare, unde au fost distribuite de sute de oameni.
Vârtejul s-a ridicat deasupra Mării Negre, în orașul Cernomorsk de lângă Odessa, în Ucraina.
Despre acest fenomen spectaculos, meteorologii spun că este vorba despre o trombă marină cu aspect de tornadă care s-a format în apropiere de Odessa, la 20 de kilometri de coastă, conform Alephnews.
De asemenea, meteorologii susţin că trombele marine se formează ca urmare a diferențelor de temperatură dintre apa mării și aer. Trombele marine sunt în general mai puţin intense decât tornadele şi, în principiu, ele îşi pierd structura trecând de pe suprafaţa apei, pe suprafaţa terestră.
Trombele marine sunt întâlnite adesea în Marea Mediterană şi uneori în Oceanul Atlantic şi sunt mai puţin numeroase în Marea Neagră şi Marea Mânecii.
Astfel de fenomene meteo extreme au fost surprinse pe litoral, în România. La Corbu o tornadă a speriat turiștii, iar stațiunea Mamaia a fost pur și simplu măturată de ploaie și de grindină.
Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină duminica trecută în Corbu de Jos dar și în Medgidia.
La finalul săptămânii acesteia a intrat pe teritoriul României un ciclon dinspre Marea Neagră.
„Ciclonul sună puţin periculos, terminologia completă este de ciclon extratropical. Avem doua tipuri de ciclon: ciclonul cum a fost, de exemplu, Katrina, este un ciclon tropical – acela are structura clasică, spirală, ochiul furtunii şi poate să producă pagube foarte mari de la vânt şi precipitaţii; ciclonul extratropical este ceea ce avem de obicei la latitudinea noastră – sunt structurile care au front rece şi front cald, deci sunt structurile care se pot întâmpla oricând de-a lungul anului şi pot să producă precipitații, intensificări ale vântului, fenomenele normale”, a explicat joi seara la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist in fenomene meteo extreme.
„Ceea ce este în mod particular interesant cu acest ciclon este că el cumva ajută la dezvoltarea acestor furtuni, furnizează cumva o energie pentru aceste furtuni. Deja România are o masă de aer destul de umedă în regiune şi atunci acest ciclon poate să ajute la formarea de noi furtuniă, a adăugat meteorologul.
Citeşte şi: Tornadă și potop pe litoral. Autoritățile locale s-au întâlnit în ședință de urgență