Imagini uluitoare cu tranşeele săpate de militarii ruşi în apropierea centralei de la Cernobîl. Au dormit în ele, iar greşeala le-a fost fatală unora dintre ei

Au apărut primele imagini din zona de excludere a fostei centrale nucleare de la Cernobîl, unde militarii ruşi au săpat tranşee. Pentru că nu purtau costume care să-i protejeze, s-au expus singuri radiaţiilor radioactive.
Filip Stan
06 apr. 2022, 11:52
Imagini uluitoare cu tranşeele săpate de militarii ruşi în apropierea centralei de la Cernobîl. Au dormit în ele, iar greşeala le-a fost fatală unora dintre ei

Publicaţia Visegrád 24 a publicat imagini uluitoare cu tranşeele săpate de militarii ruşi în apropierea centralei de la Cernobîl. În filmarea realizată din dronă se poate observa cum forţele armate ruse au pătruns în apropierea fostei centralei nucleare de la Cernobîl, unde există în continuare un nivel ridicat de radiaţii. Cu toate acestea, soldaţii trimişi de Vladimir Putin să lupte în „operaţiunea specială” din Ucraina s-au expus singuri unei misiuni „sinucigaşe”. Au săpat tranşee în zona de excludere şi, fără să ştie, s-au expus radiaţiilor radioactive.

Imagini uluitoare cu tranşeele săpate de militarii ruşi în apropierea centralei de la Cernobîl

Potrivit datelor publicate de Serviciul Medical Militar al Federaţiei Ruse, săptămâna trecută a fost înregistrat primul deces al unui soldat rus cauzat de radiaţiile primite la Cernobîl.

Compania ucraineană Energoatom, care se ocupă de gestionarea centralelor nucleare, a transmis informaţia pe postul său TV.

Alţi 26 de militari au fost internaţi în spital şi 73 în stare gravă au fost transferaţi pentru recuperare.

Ministrul de externe al Ucrainei, Kuleba, a anunţat că forţele armate ucrainene au preluat comanda asupra centralei nucleare de la Cernobîl, oprind stângăciile făcut de ruşi timp de circa o lună, potrivit Mediafax.

Ce este zona de excludere de la Cernobîl

Zona de excludere de la Cernobîl se întinde pe o suprafaţă de 2.600 de kilometri pătrați, care înconjoară centrala nucleară de la Cernobîl și zonele puternic contaminate după accidentul nuclear din 26 aprilie 1986.

Însă zona de excludere rămâne contaminată radioactiv chiar și la 35 de ani de la dezastrul nuclear. O treime din suprafața acesteia este contaminată cu elemente transuranice de lungă durată, a căror perioadă de înjumătățire este de peste 24.000 de ani, conform DW.com.

Satul Cernobîl este locuit în principal de personal tehnic şi de Poliţie, iar nivelul de radiaţii este de unul scăzut – 0,18 µSv / h (norma este de 0,2 µSv/h). În schimb, fundalul radioactiv din apropierea sarcofagului este cam de 1,6 µSv / h. Prin comparație, la momentul accidentului, nivelul de radiație ajungea la 500-1000 µSv / h.

Citeşte şi: „Problemă radioactivă gravă” după ce trupele ruse părăsesc Cernobîl. România amână distribuirea pastilelor de iod

După ce şi-au lovit propriile tancuri şi au doborât din greşeală propriile avioane, ruşii s-au expus singuri radiaţiilor de la Cernobîl.

Trupele ruse au părăsit centrala nucleară de la Cernobîl pe care o ocupaseră de la 24 februarie, dar au luat şi ostatici ucraineni.

„În timp ce au plecat de la centrala nucleară de la Cernobîl, ocupanţii ruşi au luat cu ei membri ai Gărzii Naţionale, pe care îi ţineau ostatici din 24 februarie”, a anunţat agenţia de stat Enegoatom.

Ştirea răspândită de presa internațională este confirmată de agenția nucleară Energoatom. „Simptome acute de expunere la material radioactiv”

Primul care a dat vestea a fost Iaroslav Iemelianenko, membru al Agenției Zonei Roșii din Ucraina. După care a sosit confirmarea agenției nucleare ucrainene Energoatom. Militari ai armatei ruse, care la începutul invaziei Ucrainei au preluat controlul asupra fostei centrale nucleare de la Cernobîl, nu purtau costume de radiații atunci când au sosit, în special când au trecut printr-o pădure foarte contaminată. Și au fost la rândul lor contaminați – relatează joi ziarul italian La Stampa, citat de Rador.

Ştirea a fost confirmată de diverse mass-media internaționale, citând mărturiile a doi tehnicieni ucraineni care erau prezenţi la uzină în ziua sosirii trupelor ruse. Soldații s-ar afla acum în Belarus, unde au fost transportați cu autobuze și internați într-un centru medical specializat. Mulți ar fi în stare foarte gravă, prezentând „simptome acute de expunere la material radioactiv”.

Potrivit tehnicienilor ucraineni, acestor militari le-a fost încredinţată o „misiune sinucigașă”. „Pădurea Roșie”, numită astfel deoarece în urma accidentului teribil din 1986 vârfurile copacilor au devenit roșii din cauza radiațiilor, a fost declarată zonă „nesigură” pentru următorii 24.000 de ani. Astăzi, în zonă se fac tururi turistice, însă doar după obţinerea unui permis şi exclusiv în compania unor ghizi oficiali care au echipamente pentru măsurarea nivelului de contaminare și care știu pe unde să meargă, deoarece mai există încă multe puncte radioactive în zonă.

Citeşte şi: Eroare de proporţii a Rusiei. Greşeala care riscă să omoare sute de soldaţi la Cernobîl

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
SUA întărește securitatea la granița cu Mexicul: 1.000 de militari americani urmează să fie trimiși
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București