„Aceste noi imagini uimitoare ne oferă o vedere de înaltă rezoluție a compoziției geologice a lui Pluto„, a spus Alan Stern, principalul cercetător al misiunii sondei New Horizon.
Imaginile publicate au o rezoluție de 77 pe 85 de metri pe pixel și alcătuiesc o secvență de peste 80 de kilometri, conform NASA.
În 14 iulie, sonda New Horizon a fost primul aparat spațial care a trecut deasupra planetei pitice Pluto. Imagini de înaltă rezoluție au fost deja difuzate, dezvăluind o diversitate geografică — munți înalți, dune de nisip și banchize.
„Acest nivel de calitate a fost posibil doar după decenii de zboruri spre Venus sau Marte. Pe Pluto explorăm deja cratere, munți și câmpuri de gheață la mai puțin de cinci luni de la survolare!„, a adăugat Stern.
Sonda New Horizons — de mărimea unui pian cu coadă — continuă să transmită imagini și, dată fiind masa de informații adunate, transferul ar urma să dureze până la sfârșitul anului. Datele strânse de sondă au dezvăluit în luna octombrie cerul albastru de pe Pluto, precum și o mare varietate de culori, de la zonele întunecate și roșii de la ecuator la regiunile strălucitoare și albastre de la latitudini înalte.