Cea mai puternică tornadă care s-a abătut asupra României a fost ce de la Făcăeni din judeţul Ialomiţa, din 2002. Satul aflat pe malul stâng al braţului Borcea a fost la un pas să fie ras de pe faţa Pământului de fuiorul coborât din cer. În interiorul pâlniei viteza vântului a atins 200 km/h. Specialiştii au încadrat-o la gradul F3 , pe scara Fujita, unde cea mai violentă poate fi de gradul F5 cu o viteză a vântului ce depăşeşte 300 de km/h.
Atunci trei oameni au murit şi alţi 30 au fost răniti, iar vântul ucigaş a ras de pe faţa pământului 15 case şi a distrus alte 250.
După 2002, România a tot fost lovită de tornade. În septembrie 2013 în localitatea tulceană Cataloi un fuior coborât din nori a distrus 40 de case, iar vântul puternic a smuls gardurile din pământ.
VEZI ŞI Fotografii care îţi taie respiraţia, surprinse de vânătorii de tornade VIDEO
Specialistii sunt de părere că tornadele de mici dimensiuni nu ar trebui să ne îngrijoreze, dar că ar trebui să ne obişnuim cu ele.
Iar astfel de fenomene au fost văzute din ce în ce mai des deasupra ţării noastre. Au fost semnalate tornade în Cluj, Brăila, Ploieşti şi în cartierul Militari din Capitală.
Spectaculoase pentru cei care le-au surprins au fost şi trombele marine, sau aşa-zisele tornade pe mare. Două fuioare au măturat marea, la cateva sute de metri distanţă de plaja din Mamaia. Apoi s-au unit şi păreau şi mai fioroase. Zeci de turisti speriati au încercat disperaţi să fugă din calea vârtejului, care părea ca vine direct peste ei.
VEZI ŞI Fenomen EXTREM pe Autostrada Soarelui. IMAGINI ULUITOARE cu formarea unei TORNADE