Ziua de 13 iunie 1990 a fost cea mai sângeroasă din istoria post decembristă a României. În urmă cu 23 de ani, Piaţa Universităţii devenise pentru românii nemulţumiţi de evoluţia vieţii politice „zona liberă de neo-comunism”.
Mii de oameni au demonstrat zilnic, începând cu 22 aprilie în centrul Capitalei, însă finalul demonstraţiilor a fost unul dramatic. În dimineaţa zilei de 13 iunie, în jurul orei 4.00, forţele de ordine au distrus corturile celor aflaţi în Piaţa Universităţii şi au făcut arestări, dar cordoanele de trupe antitero au fost rupte de manifestanţi.
În jurul orei 10 dimineaţa, forţele de ordine nu reuşiseră sa îi oprească pe manifestanţi, dar în Piaţă au ajuns şi muncitorii de la IMGB care scandau lozincile: „IMGB face ordine”, „Noi muncim, nu gândim!” şi „Moarte intelectualilor!”. Mai multe autobuze şi maşini au fost incendiate, iar începând cu orele după-amiezii, au avut loc confruntări violente între manifestanţi şi forţele de ordine, iar revolta s-a întins în tot Bucureştiul.
În jurul orei 17.00 manifestanţii au luat cu asalt sediul Poliţiei Capitalei şi, simultan, în Bucureşti, au fost atacate sediile Ministerului de Interne, Guvernului şi Televiziunii Române. De altfel, în jurul orei 19.00, manifestanţii au reuşit să pătrundă în sediul televiziunii, luând cu asalt studioul 4. Forţele de ordine au reuşit să elibereze Televiziunea Română în jurul orei 23.00, moment în care preşedintele Ion Iliescu a transmis un mesaj poporului român.
În jurul orei 02.00 au sosit în Bucureşti grupurile de mineri, care s-au îndreptat înspre principalele zone „de foc” ale Capitalei, sediul Poliţiei, Universitate şi Guvern. Au urmat altercaţii violente între mineri şi manifestanţi, iar pe 15 iunie, în jurul prânzului, minerii au ajuns la Romexpo, unde preşedintele Iliescu le-a mulţumit pentru ajutor.
Mineriada din 1990 a avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în Bucureştii, când forţele de ordine, susţinute de mineri, au intervenit în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii şi a populaţiei civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală dintre toate acţiunile minerilor. Numărul victimelor este controversat. Oficial, conform evidenţei de la comisiile parlamentare de anchetă, numărul răniţilor este de 746 iar numărul morţilor este de şase.
România TV a difuzat pe 13 iunie 2013, în cadrul emisiunii România Exclusiv, imagini document de la Mineriada de acum 23 ani, ţinute secrete de autorităţi şi care sunt tulburătoare prin cruzimea scenelor de violenţă.
Citeşte şi Zeci de oameni s-au adunat în Piaţa Universităţii în memoria victimelor Mineriadei din 1990