CDC (Centers for Disease Control and Prevention) va demara, începând cu 19 martie, o campanie anti-fumat de o duritate extremă. Asta la puţin timp după ce autorităţile au decretat că imaginile şocante de pe pachetele de ţigări sunt neconstituţionale. Imagini care vor fi folosite în campanie au fost deja făcute publice în presă şi sunt de-a dreptul şocante.
Campania se va desfăşura sub numele „Tips From Former Smokers” (Ponturi de la foşti fumători, în traducere – n.r.) şi are ca „actori” foşti fumători care au avut multe de pătimit din cauza viciului lor, care i-a îmbolnăvit de cancer, astm, maladia Buerger sau le-a provocat atacuri de cord şi atacuri cerebrale.
Mesajul, „Renunţaţi la fumat acum. Sau, şi mai bine, nu vă apucaţi”, este transmis atât prin afişe, cât şi printr-un film în care aceste persoane le povestesc receptorilor cum le-a fost distrusă viaţa de un obicei pe care s-au încăpăţânat să şi-l cultive, în ciuda tuturor avertismentelor. Campania nu încearcă doar să îi responsabilizeze sau să-i sperie pe fumători, ci le oferă şi sfaturi privind renunţarea la tutun. Printre efectele pe care fumatul le-a avut asupra „actorilor” campaniei se numără pierderea vocii, paralizia sau amputarea de membre.
Demersul celor de la CDC merge dincolo de cifrele şocante, dar totodată seci ale statisticilor privind numărul de fumători din Statele Unite şi rata îmbolnăvirilor sau cea a deceselor survenite în rândul fumătorilor. Mai mult, se subliniază ideea că bolile provocate de fumat apar din ce în ce mai des la persoane tinere. Mulţi dintre participanţii la campanie au vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani.
Potrivit CDC, în ultima vreme campaniile antifumat au dispărut din cauza lipsei de fonduri şi, pe undeva, a nepăsării. Astfel, eforturile de control şi interzicere a tutunului au fost zadarnice, iar companiile din industria tutunului au prosperat. Şi asta cu preţul sănătăţii „beneficiarilor” lor. CDC arată că în industria tutunului se cheltuie peste un milion de dolari pe oră în încercarea de a vinde ţigări numai în Statele Unite. Asta în timp ce statisticile privind decesele provocate de afecţiuni provocate de fumat te lasă înmărmurit. Peste 1.200 de oameni mor zilnic în SUA din cauza fumatului, care provoacă anual şi aproximativ 443.000 de decese premature, din care 49.000 sunt cazuri de fumători pasivi.