Sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Băncii Centrale a Rusiei au intrat în vigoare luni la primele ore, după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE, iar ulterior, după-amiază, SUA au anunţat că interzice cu efect imediat tranzacţiile cu Banca Centrală din Rusia.
Deciziile năucitoare i-au făcut pe şefii finanţelor ruse să se clatine la propriu. În imaginea de mai sus sunt guvernatoarea Băncii centrale a Rusiei și consilierul economic al președinției ruse, azi, la întâlnirea cu Vladimir Putin, iar fotografia este grăitoare în ceea ce priveşte efectul pe care îl au aceste sancţiuni.
Banca Centrală a Rusiei a majorat urgent dobânda cheie la 20%, după ce rubla s-a prăbuşit cu peste 30% dimineaţă. De asemenea, Rusia plafonează rata de schimb valutar pentru a preveni o prăbuşire totală: 101 ruble pentru 1 euro, 90 de ruble pentru un dolar american.
În acelaşi timp, Vladimir Putin le interzice cetățenilor ruși să transfere valută în străinătate. Decretul a fost publicat pe site-ul Kremlinului şi intră în vigoare începând cu data de 1 martie. De asemenea, din 28 februarie exportatorii ruși vor trebui să vândă 80% din profiturile valutare. Se stabilesc reguli speciale pentru răscumpărarea de acțiuni de către societățile pe acțiuni. În plus, pentru a contracara efectul sancţiunilor asupra omenilor obişnuiţi, Moscova a anunţat că vor fi simplificate procedurile de deschidere a conturilor bancare și de transfer de bani între organizații pentru persoane fizice.
Citeşte şi Sancţiunile la adresa Rusiei, aprobate de UE. Lista completă a măsurilor împotriva lui Putin