Război în Ucraina. Rusia a invadat Ucraina. Este război lângă graniţele României, iar lumea întreaga urmăreşte îngrozită atacurile care, până în acest moment, au luat zeci de vieţi.
Mai multe explozii au avut loc în mari oraşe, precum Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru și la aeroportul din Kiev. Iar ameninţarea creşte cu fiecare oră. Rusia a început atacul de la primele ore cu avioane, tancuri şi nave militare.
În România, autorităţile insistă că suntem în siguranţă. Au fost cozi uriaşe la graniţe, unde mii de ucraineni au venit să ceară adăpost. De altfel, la nivelul Ministerului de Externe a fost activată celula de criză.
Din aer şi de pe uscat, Rusia a lansat, în această dimineaţă, cel mai mare atac militar pe teritoriul Europei din ultimii ani. Aceste imagini au fost filmate în regiunea Kiev şi distribuite de ministerul Apărării din Ucraina.
”Sunt singură. Unde să fug? Unde să mă duc, spuneţi-mi, unde?!”, strigă o femeie disperată. Atacurile vin după ce liderii celor două aşa-zise republici, recunoscute zilele trecute de Rusia, i-au cerut oficial lui Vladimir Putin să le acorde ajutor militar. Atât pentru a-i apăra de pretinse atacuri ale armatei ucrainene, cât şi pentru a ocupa teritoriul pe care îl revendică, aflat, încă, sub controlul guvernului de la Kiev. Cererea i-a oferit lui Putin un pretext pentru a declanşa invazia.
Cum decurge viaţa în Kiev după ce Rusia a atacat Ucraina. Primarul Vitali Klitschko a îndemnat populaţia să pregătească „un bagaj de urgenţă”
Centrul Kievului era aproape pustiu joi dimineaţă, după ce Rusia a atacat Ucraina, pietoni nu erau aproape deloc, doar câteva maşini puteau fi zărite, relatează Politico. S-au produs explozii puternice în apropierea aeroportului de lângă Kiev, apoi a fost relativ linişte. Patru ore mai târziu alte explozii au avut loc în centrul oraşului.
Joe Biden a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională pe tema Ucrainei. La ora 19.30 va face declaraţii după invazia Rusiei în Ucraina
Ulterior, traficul a fost îngreunat de puzderia de maşini de pe străzile Kievului şi de la staţiile de benzinărie de la periferie, în timp ce alţi locuitori ai capitalei aşteptau metroul pentru a ajunge la muncă, viaţa urmându-şi cursul obişnuit.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunţat că transportul public este gratuit. „Pregătiţi „un bagaj de urgenţă” – documente, un minim de lucruri necesare – pentru a ajunge rapid, dacă este necesar, la un adăpost. Autorităţile oraşului rămân în capitală. Continuăm să asigurăm funcţionarea oraşului”, a precizat Klitschko.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a instituit, joi dimineaţă, legea marţială, însă poliţia nu patrula străzile, iar patrula militară era inexistentă. În acelaşi timp, poliţiştii care păzeau ambasadele purtau veste antiglonţ şi caschete de protecţie.
Autorităţile ucrainene i-au îndemnat pe rezidenţi să rămână în Kiev, cel puţin pentru moment. „Nu v-aş recomanda să plecaţi chiar acum. Pur şi simplu veţi petrece multe ore stresaţi în ambuteiaje”, a scris un consilier al ministrului de Interne, Anton Geraşcenko.
Cozi de 10, 20 de persoane se puteau vedea la fiecare bancomat, oamenii sperând să retragă cât mai mulţi bani înainte ca automatele să se blocheze. Alţi cetăţeni s-au grăbit la benzinării, cu scopul de a părăsi oraşul.