Ijabu Hassan nu a avut timp să-și plângă prea mult copiii. A trebuit să fie puternică și să lupte pentru a-i ține pe ceilalți copii în viață. Fiii ei de patru, respectiv cinci ani, au murit din cauza malnutriției în Buurhakaba, oraș din Somalia. Au fost victiemle unei secete care a adus Somalia în pragul foametei.
Femeia și-a luat cei opt copii rămași și au pornit într-o excursie de 15 zile pentru a ajunge în capitală, în Mogadishu. Spre sfârșitul călătoriei, alți doi copii, un băiat și o fată de doi ani, i-au murit. I-a îngropat pe drum. „Am plâns atât de mult, mi-am pierdut cunoștința”, a povestit ea, conform CNN. „Dar avem atât de multe probleme, nu avem mâncare sau adăpost”.
O altă fiică a femeii, în vârstă de 18 luni, cântărește puțin peste 10 kilograme. Femeia a dus-o la o clinică și i s-a spus că are malnutriție severă. Clinica respectivă a înregistrat, în ultima lună, o creștere de 80% a cazurilor de malnutriție severă la copiii cu vârsta e sub cinci ani. „Nu am mai văzut aceste niveluri în clinica noastră până acum. Mi se frânge inima. De aceea încă lucrez în domeniu, pentru a evita o catastrofă”, a spus managerul unității spitalicești, Mukhtar Mahdi.
Somalia a fost în aceeași situație și în 2011. Foametea de atunci a dus la pieirea a 250.000 de vieți. O altă foamete din 2017 a fost evitată datorită ajutorului primit de la comunitatea internațională.
Anul acesta, țara se confruntă din nou cu probleme. Au fost patru sezoane ploioase care au eșuat, iar consecințele economice ale pandemiei de Covid au aruncat Somalia în criză. Apoi a izbucnit conflictul din Ucraina, care a dus la blocarea exporturilor de grâu și a perturbat lanțul de aprovizionare la nivel mondial. Sancțiunile mondiale împotriva Rusiei au dus la creșterea prețurilor la carburanți și alimente
Mohamud Mohamed Hassan, director la Salvați Copiii din Somalia, spune că situația din țara lui este mai rea decât orice a văzut-o până acum. „Grâul care se consumă în Somalia 92% provine din Rusia și Ucraina”, a spus el. „Prețul grâului s-a dublat în unele zone”.
Potrivit ONU, aproximativ 7 milioane de oameni, aproape jumătate din populația Somaliei, nu au ce să mănânce. Se estimează că 1,5 milioane de copii sub 5 ani suferă de malnutriție acută și aproximativ 448 au murit în acest an. Specialiștii avertizează că numărul real este probabil mult mai mare deoarece decesele multor copii de acolo, precum cele ale copiilor lui Hassan, rămân neînregistrate.